Paspoort voor minderjarige

Bij de aanvraag en het ophalen van het paspoort moet het kind (of de kinderen) altijd aanwezig zijn.

Een paspoort voor een kind onder 18 jaar is 5 jaar geldig. 

Als beide personen met het ouderlijk gezag meegaan naar de afspraak, kan er meteen een afspraak gemaakt worden om naar de balie te komen.

Voorwaarden

 • Als de personen met het (ouderlijk) gezag meegaan naar de afspraak, moeten zij een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien.
 • Als 1 van de personen met gezag niet meegaat, moet die persoon een toestemmingsverklaring invullen.
 • Als het kind zelf het paspoort aanvraagt en ophaalt, dan moeten alle personen met het (ouderlijk) gezag de toestemmingsverklaring invullen.

Toestemming geven en afspraak maken via DigiD

Met het toestemmingsformulier kunnen personen met het ouderlijk gezag toestemming aan het kind (of de kinderen) geven om een paspoort aan te vragen. De personen met het (ouderlijk) gezag kunnen gezamenlijk 1 formulier invullen. Het is ook mogelijk om apart van elkaar het formulier in te vullen. 

 • Ga naar het toestemmingsformulier, log in met DigiD en vul het formulier in. U maakt via het formulier ook meteen de afspraak om naar het Stadskantoor te komen. Het is mogelijk om een afspraak voor meerdere kinderen tegelijkertijd te maken en u kunt ook meteen een afspraak maken voor de aanvraag van een Identiteitskaart en een paspoort. 

Kunt of wil u niet via DigiD de toestemmingsverklaring invullen? Lees dan de informatie onder ‘Toestemming geven met een uitgeprint en ondertekend formulier’.

Meenemen naar de afspraak

Neem het volgende mee om het paspoort aan te vragen:

 • Pasfoto die voldoet aan strenge eisen en niet ouder is dan 6 maanden.
 • Bevestigingsmail van de toestemmingsverklaring. Hierop staat het zaaknummer dat nodig is om u snel te kunnen helpen aan de balie. 

Zorg voor schone vingers, er worden vingerscans afgenomen. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken af te laten nemen.

Kosten

Het paspoort kost € 63,40

Ophalen

Maak nadat u een aanvraag voor een paspoort hebt gedaan een ophaalafspraak. Die kunt u maken via de link in de bevestigingsmail van uw aanvraag.

Er zitten minimaal 5 werkdagen tussen de aanvraag en het moment dat u het paspoort kunt ophalen. U moet zich legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.

Print het toestemmingsformulier (pdf, 52 kb) uit en vul het in. Het ingevulde en ondertekende document moet mee naar de afspraak voor de aanvraag van het paspoort als 1 of beide personen met het (ouderlijk) gezag niet mee kunnen naar de afspraak. Ook moet het identiteitsbewijs (geen kopie) van de ondertekenaar(s) meegenomen worden naar de afspraak. Het formulier kan ook tijdens de afspraak aan de balie ingevuld en ondertekend worden door de gezaghebbende ouder(s)/verzorgende(n). U kunt een afspraak maken voor meerdere kinderen tegelijk.

Paspoort en een Nederlandse Identiteitskaart aanvragen

En u kunt tegelijkertijd een paspoort en een Nederlandse Identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen. 

Afspraak maken voor een paspoort en een ID-kaart

Meenemen 

 • Pasfoto die voldoet aan strenge eisen en niet ouder is dan 6 maanden.
 • De ingevulde en ondertekende toestemmingsverklaring en
 • identiteitsbewijs of identiteitsbewijzen van de ondertekenaars van de toestemmingsverklaring. 

Zorg voor schone vingers, er worden vingerscans afgenomen. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken af te laten nemen.

Ophalen

Maak nadat u een aanvraag voor een paspoort hebt gedaan een ophaalafspraak. Die kunt u maken via de link in de bevestigingsmail van uw aanvraag.

Er zitten minimaal 5 werkdagen tussen de aanvraag en het moment dat u het paspoort kunt ophalen. U moet zich legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.

Nadat u een aanvraag voor een nieuw paspoort hebt gedaan, hebt u hiervan een bevestigingsmail gekregen. In die mail staat een link om een ophaalafspraak te maken. Hebt u dit niet gedaan? Doe dit dan alsnog! U kunt alleen op afspraak uw paspoort ophalen.

LET OP: uw kunt uw paspoort niet eerder dan 5 werkdagen na de aanvraag aan de balie ophalen.

Ophaalafspraak maken

Meenemen

 • afhaalbewijs
 • een geldig identiteitsbewijs
 • alle paspoorten en ID-kaarten die u hebt. Ook als ze verlopen of buitenlands zijn. (Documenten die eerder met gaten ongeldig zijn gemaakt hoeft u niet mee te nemen)

Hebt u snel een paspoort nodig? Bel dan met 14 071 om een spoedafspraak te maken. U kunt dan zo snel als mogelijk bij de balie terecht om uw aanvraag te doen. Als u de aanvraag voor 15.00 uur doet, kunt u het paspoort op de volgende werkdag na 13.00 uur ophalen. U betaalt € 57,05 extra. Hebt u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee voor een nooddocument.

Als één van de gezaghebbende ouder(s)/verzorgende(n) geen toestemming wil of kan geven, kan de andere ouder vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.

 • Er zit een chip in het paspoort waarop uw vingerafdrukken worden opgeslagen. Daarvoor worden uw vingerafdrukken afgenomen als u het paspoort aanvraagt. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken af te laten nemen.
 • Informatie over paspoort en id-kaart op Overheid.nl
 • Informatie over toestemming ouderlijk gezag op Overheid.nl

Bij verlies of diefstal van uw Nederlandse paspoort kunt u een nieuwe aanvragen bij de gemeente. U moet daarvoor online een vermissingsverklaring invullen. Aangifte doen bij de politie is niet nodig. Bij een vermissing kan de normale levertijd van 5 werkdagen niet gegarandeerd worden.

Online vermissingsverklaring

Fraude met een kopie van een identiteitsbewijs

Bent u slachtoffer van identiteitsfraude waarbij gebruik gemaakt wordt van een kopie van uw identiteitsbewijs? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente over de te nemen stappen. Bel 14071.

Op de site van de Rijksoverheid staan tips om fraude met een kopie van identiteitsbewijzen te voorkomen.