Paspoort

In Nederland moet iedereen van 14 jaar of ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien. Het paspoort is een officieel document waarmee u zich kunt identificeren en waarmee u naar het buitenland kunt reizen.

Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Kinderen (van 0 tot 18 jaar) hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Dit paspoort is 5 jaar geldig.

Paspoort(en) aanvragen

Kom langs bij de balie om een nieuw paspoort aan te vragen. Maak hiervoor een afspraak.

Afspraak maken

Wilt u meerdere paspoorten tegelijk aanvragen? Maak daarvoor een aparte afspraak:

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw paspoort komt aanvragen:

 • al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig en verlopen.
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Vraagt u een paspoort aan voor uw kind? Houd dan rekening met de hieronder beschreven voorwaarden.

Paspoort voor volwassenen

5 dagen na de aanvraag kunt u het paspoort ophalen. U moet het paspoort zelf afhalen bij de balie van het stadhuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Kosten

 • Paspoort: €65,30
 • Zakenpaspoort (66 in plaats van 34 pagina's): €65,30

Paspoort voor onder de 18 jaar

Vraagt u een paspoort aan voor een kind onder de 18 jaar? Houd dan rekening met het volgende:

 • Bij de aanvraag moet het kind aanwezig zijn.
 • Beide (pleeg)ouders moeten toestemming geven. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier (pdf, 8,00 kb). U kunt het formulier ook invullen en ondertekenen aan de balie.
 • Het formulier kan ook tijdens de afspraak aan de balie ingevuld en ondertekend worden door de (pleeg)ouders.
 • De geldige identiteitsbewijzen van beide ouders moeten getoond worden (geen kopie). Ook als één ouder niet aanwezig is.
 • Als één van de ouders geen toestemming wil of kan geven, kan de andere ouder vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.

U kunt het paspoort 5 dagen na de aanvraag ophalen bij de balie. Het kind moet daarbij verplicht aanwezig zijn. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Kosten

 • €52

Hoe lang duurt het?

U kunt uw paspoort 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk ophalen bij de balie. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Spoedprocedure

Heeft u snel een paspoort nodig? Dan kunt het met spoed aanvragen. Bel met 14071 om een afspraak te maken. Als u de aanvraag voor 15.00 uur aan de balie doet, kunt u het paspoort op de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. U betaalt dan €47,55 extra.

Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee voor een nooddocument.

Reizen met een minderjarige

 • Reist u met uw eigen kind, over wie u niet het gezag hebt? Zorg dan dat u toestemming van de gezaghebbende ouder kunt laten zien.
 • Hebben beide ouders het gezag en gaat een van de ouders met het kind op reis? Ook dan moet u de toestemming van de andere ouder kunnen aantonen.
 • Gaat u op reis gaat met een minderjarige die niet uw eigen kind is? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming hebt van alle gezaghebbende ouders om met het kind reizen.  

Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer over en kunt u het juiste formulier downloaden om naar het buitenland te kunnen reizen met een minderjarige.

Paspoort kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort kunt u een nieuwe aanvragen bij de gemeente. U vult een vermissingsverklaring in aan de balie. Aangifte doen bij de politie is niet meer nodig. Bij een vermissing kan de normale levertijd van 5 werkdagen niet gegarandeerd worden.

Maak een afspraak voor een vermissingsverklaring en het aanvragen van een nieuw paspoort.

Wetten en regels

 • Er zit een chip in het paspoort waarop uw vingerafdrukken worden opgeslagen. Daarvoor worden uw vingerafdrukken afgenomen als u het paspoort aanvraagt. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken af te laten nemen.
 • Informatie over paspoort en id-kaart op Overheid.nl