Paspoort voor minderjarige

Bij de aanvraag en het ophalen van het paspoort moet het kind (of de kinderen) altijd aanwezig zijn.

Een paspoort voor een kind onder 18 jaar is 5 jaar geldig. 

Als beide personen met het ouderlijk gezag meegaan naar de afspraak, kan er meteen een afspraak gemaakt worden om naar de balie te komen.

Voorwaarden

  • Als de personen met het (ouderlijk) gezag meegaan naar de afspraak, moeten zij een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien.
  • Als 1 van de personen met gezag niet meegaat, moet die persoon een toestemmingsverklaring invullen.
  • Als het kind zelf het paspoort aanvraagt en ophaalt, dan moeten alle personen met het (ouderlijk) gezag de toestemmingsverklaring invullen.

Toestemming geven en afspraak maken via DigiD

Met het toestemmingsformulier kan 1 of personen met het (ouderlijk) gezag toestemming aan het kind (of de kinderen) geven om een paspoort aan te vragen. Allebei personen met het (ouderlijk) gezag kunnen gezamelijk 1 formulier invullen. Het is ook mogelijk om apart van elkaar het formulier in te vullen. 

  • Ga naar het toestemmingsformulier in log in met DigiD en vul het formulier in. U maakt via het formulier ook meteen de afspraak om naar het Stadskantoor te komen. Het is mogelijk om een afspraak voor meerdere kinderen tegelijkertijd te maken en u kunt ook meteen een afspraak maken voor de aanvraag van een Identiteitskaart en een paspoort. 

Geef toestemming en maak een afspraak

Kunt of wil u niet via DigiD de toestemmingsverklaring invullen? Lees dan de informatie onder 'Toestemming geven met een uitgeprint en ondertekend formulier'.

Meenemen naar de afspraak

Neem het volgende mee om het paspoort aan te vragen:

  • Pasfoto die voldoet aan strenge eisen en niet ouder is dan 6 maanden.
  • Bevestigingsmail van de toestemmingsverklaring. Hierop staat het zaaknummer dat nodig is om u snel te kunnen helpen aan de balie. 

Zorg voor schone vingers, er worden vingerscans afgenomen. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken af te laten nemen.

Kosten

€ 58,85

Ophalen

6 werkdagen na de aanvraag kunt u het paspoort persoonlijk ophalen bij de balie. Neem het afhaalbewijs dat u bij de aanvraag hebt gekregen mee. U moet zich legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.

U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.