Identiteitskaart

Met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) kunt u zich legitimeren en reizen binnen de Europese Unie. Een ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, voor kinderen tot 18 jaar is dat 5 jaar.

Aanvragen

U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan. Maak hiervoor een afspraak.

Maak een afspraak

Meenemen

 • Oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig.
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Vraagt u een ID-kaart aan voor uw kind onder de 18 jaar? Houd dan rekening met de hieronder beschreven voorwaarden.

Kosten

U kunt de identiteitskaart na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Kom hiervoor zelf naar de balie.

Kosten

 • €51,08 (10 jaar geldig)
 • €29,05 ID-kaart minderjarigen (tot en met 17 jaar) (5 jaar geldig)

ID-kaart voor onder de 12 jaar

Vraagt u een identiteitskaart aan voor een kind onder de 12 jaar? Houd dan rekening met het volgende:

 • Bij de aanvraag moet het kind aanwezig zijn.
 • Beide (pleeg)ouders moeten toestemming geven. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier (pdf, 8,00 kb). U kunt het formulier ook invullen en ondertekenen aan de balie.
 • De geldige identiteitsbewijzen van beide ouders moeten getoond worden (geen kopie). Ook als één ouder niet aanwezig is.
 • Als één van de ouders geen toestemming wil of kan geven, kan de andere ouder vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank in Den Haag.

U kunt het identeitsbewijs 5 werkdagen na de aanvraag ophalen bij de balie. Het kind moet daarbij verplicht aanwezig zijn. Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Hoe lang duurt het?

U kunt uw ID-kaart 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk ophalen bij de balie. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Spoedprocedure

Identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart voor 15.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u €47,55 extra.

Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de marechaussee voor een nooddocument.

Identiteitskaart verloren of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw Nederlandse identiteitskaart kunt u een nieuwe aanvragen bij de gemeente. Vul hiervoor een vermissingsverklaring in aan de balie. Aangifte doen bij de politie is niet meer nodig. Bij een vermissing kan de normale levertijd van 5 werkdagen niet gegarandeerd worden.

Reizen met een minderjarige

Als u op reis gaat met een minderjarige waarover u niet het ouderlijk gezag hebt, dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag om met het kind te mogen reizen. Dat geldt ook voor een ouder van een kind als die ouder niet het gezag over het kind heeft.

Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer over en kunt u een formulier downloaden om naar het buitenland te kunnen reizen met een minderjarige.

Aanvragen van een huisbezoek

Het is onder strikte voorwaarden mogelijk om een huisbezoek aan de vragen als de aanvrager van de ID-kaart niet in staat is om zelf naar de balie te komen, bijvoorbeeld als de persoon aan bed gekluisterd is door ziekte.

Voorwaarden

 • Iemand anders maakt een afspraak om naar de balie te komen voor het aanvragen van de identiteitskaart
 • Die persoon neemt van de eigenlijke aanvrager het volgende mee: oud paspoort, of identiteitskaart en een recente pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
 • De kosten voor de identiteitskaart moeten meteen betaald worden
 • Een ambtenaar komt daarna op huisbezoek om de persoon te identitficeren
 • Na identificatie van de persoon kan de identiteitskaart een week later opgehaald worden bij de balie.

Afspraak maken

Als u een identiteitskaart voor iemand anders aanvraagt, maak dan een afspraak via 14 071.

De termijn van de aanvraag tot het afhalen van de identiteitskaart staat niet vast. Dit is afhankelijk de situatie en de mogelijkheid om een huisbezoek in te kunnen plannen.

Wetten en regels