Identiteitskaart voor onder de 12 jaar

Bij de aanvraag en het ophalen van de identiteitskaart voor een kind onder de 12 jaar moet het kind (of de kinderen) altijd aanwezig zijn.

Een identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar is 5 jaar geldig. 

Als beide personen met het ouderlijk gezag meegaan naar de afspraak, kan er meteen een afspraak gemaakt worden om naar de balie te komen.

Voorwaarden

  • Personen met het (ouderlijk) gezag die meegaan naar de afspraak, moeten een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien.
  • Als 1 van de personen met gezag niet meegaat, moet die persoon een toestemmingsverklaring (pdf, 52 kb) invullen en ondertekenen. Neem de toestemmingsverklaring én het identiteitsbewijs van de ontbrekende ouder mee naar de afspraak.

Toestemming geven en afspraak maken via DigiD

Met het toestemmingsformulier kan 1 of beide personen met het (ouderlijk) gezag toestemming aan het kind (of de kinderen) geven om een identiteitskaart aan te vragen. Allebei de personen met het (ouderlijk) gezag kunnen gezamelijk 1 formulier invullen. Het is ook mogelijk om apart van elkaar het formulier in te vullen. 

  • Ga naar het toestemmingsformulier in log in met DigiD en vul het formulier in. U maakt via het formulier ook meteen de afspraak om naar het Stadskantoor te komen. Het is ook mogelijk om een afspraak voor meerdere kinderen tegelijkertijd te maken en u kunt ook meteen een afspraak maken voor de aanvraag van een Identiteitskaart en een paspoort.

Geef toestemming en maak een afspraak

Kunt of wil u niet via DigiD de toestemmingsverklaring invullen? Lees dan de informatie onder 'Toestemming geven met een uitgeprint en ondertekend formulier'.

Meenemen naar de afspraak

Neem het volgende mee als u de identiteitskaart komt aanvragen:

  • Pasfoto die voldoet aan strenge eisen en niet ouder is dan 6 maanden.
  • Bevestigingsmail van de toestemmingsverklaring. Hierop staat het zaaknummer dat nodig is om u snel te kunnen helpen aan de balie. 

Kosten

€ 40,90