Gebruik achternaam veranderen

U kunt zelf bepalen welke achternaam overheidsorganisaties voor u gebruiken: uw eigen achternaam of die van uw partner, of beide namen.

Voorwaarden

Om de achternaam van uw partner te kunnen gebruiken, bent u getrouwd (geweest) of bent u een geregistreerd partnerschap aangegaan.

U kunt kiezen uit de volgende registraties van uw achternaam:

  • eerst de naam van uw partner en dan uw eigen naam
  • eerst uw eigen naam en dan de naam van uw partner
  • alleen de naam van uw partner
  • alleen uw eigen naam

Achternaam veranderen

Het gaat hier alleen om de ‘aanschrijftitel’ van uw achternaam; uw eigen achternaam blijft hetzelfde.

Wilt u uw eigen achternaam daadwerkelijk veranderen, bijvoorbeeld omdat u last heeft van uw achternaam? Lees daar meer over in deze folder Naamswijziging. Het aanvraagproces loopt via het ministerie van Justitie en Veiligheid (via een Koninklijk Besluit).

Wijzigen achternaam voor nazaten van tot slaafgemaakten

Als u voorouders heeft die tot slaaf gemaakt zijn, kunt u een achternaam hebben die verwijst naar dit verleden. Vanaf 1 juli 2024 is het mogelijk om een aanvraag in te dienen om de achternaam te wijzigen. Op de website van het ministerie van Justitie leest u meer over het aanvraagproces en de voorwaarden.

Aanvragen

U kunt uw aanvraag online, schriftelijk of aan de balie indienen. Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Dan wordt bij het doen van de melding aan de balie of in het formulier Melding voorgenomen huwelijk aan u gevraagd welk naamgebruik uw voorkeur heeft.

Online aanvragen

U hebt uw DigiD nodig voor uw aanvraag.

Schriftelijk aanvragen

Doe de aanvraag bij de gemeente. Zet uw handtekening bij uw verzoek én stuur een kopie van uw geldige identiteitsbewijs mee.

Afspraak op het Stadskantoor

Bel 14 071 om een afspraak te maken aan de balie. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Hoelang duurt het?

De gegevens zijn binnen 4 werkdagen aangepast.