Inspraak
Bekijk hieronder de plannen die openstaan voor inspraak. Per plan staat tot wanneer u uw reactie kunt geven.
Reageer als inwoner of ondernemer
Inspraak op Uitgangspunten Gebiedsgerichte Warmtetransitie
Op dinsdag 17 december 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders de Uitgangspunten Gebiedsgerichte Warmtetransitie voor inspraak vastgesteld.
Inzage
De Uitgangspunten Gebiedsgerichte Warmtetransitie is van vrijdag 20 december 2024 tot en met donderdag 30 januari 2025 in te zien. Tijdens de periode van de terinzagelegging kunnen inspraakreacties worden ingediend via de knoppen op deze pagina. Vermeld de naam van van het plan en het zaaknummer: Z/24/3772159.
Toelichting
Met de Uitgangspunten Gebiedsgerichte Warmtetransitie (UGW) legt de gemeenteraad vast hoe Leiden de komende jaren de warmtetransitie vormgeeft. In de Transitievisie Warmte werd eerder al benoemd dat Leiden inzet op collectieve warmte, met lokale en regionale bronnen. De UGW beschrijft hoe dat op een betaalbare, haalbare en duurzame manier gebeurt. De UGW is tot stand gekomen in samenwerking met een focusgroep van partijen die nauw betrokken zijn bij de warmtetransitie in Leiden.
Stel uw vragen tijdens het inloopspreekuur
Op 14 januari is er een inloopspreekuur van 20.00 tot 21.00 uur op het stadhuis, Stadhuisplein 1. U kunt tijdens dit spreekuur al uw vragen over de UGW stellen. Neem uw paspoort of ID-kaart mee.
Als u liever online uw vragen wilt stellen, dan kan dat ook. Op 14 januari van 20.00 tot 21.00 uur is er een online spreekuur. Stuur een bericht naar energietransitie@leiden.nl, dan ontvangt u per e-mail een uitnodiging van ons.
Meer informatie
Meer informatie bij de gemeente Leiden tel. 14 071 (Leiden, keuze 4 – ma t/m vr 9.00-17.00 uur).
Inspraak wijziging van de APV gemeente Leiden 2020
Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 3 december besloten om een wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leiden 2020 ter inspraak te leggen.
Inzage
Het overzicht met de voorgestelde APV-wijzigingen zijn van donderdag 12 december tot en met donderdag 23 januari 2025 in te zien. Tijdens de periode van de terinzagelegging kunnen inspraakreacties worden ingediend via de knoppen op deze pagina. Vermeld de naam van van het plan en het zaaknummer: Z/24/3769249.
De wijzigingen zijn in te zien in deze bijlagen:
- Overzicht voorgestelde wijzigingen APV, bijlage 1
- Plattegrond met gebied waarbinnen de wijzigingen gelden, bijlage 2
- wijzigingen APV, bijgehouden in het rood, bijlage 3
De voornaamste wijziging in de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leiden 2020 (APV) is het opnemen van een verkoopverbod van alcoholhoudende drank door detailhandel zoals supermarkten, avondwinkels, slijterijen, snackbars en internetbestelruimten in een begrensd gebied tijdens Leidens Ontzet. Sinds 2019 worden er tijdens Leidens Ontzet herbruikbare statiegeldbekers gebruikt. Daardoor is er minder zwerfafval dan de tijden daarvoor met de plastic wegwerpbekers. Echter is in de afgelopen jaren tijdens Leidens Ontzet in de binnenstad een toename geconstateerd van zelf meegebrachte flesjes en blikjes, voornamelijk aangeschaft bij lokale supermarkten, avondwinkels en snackbars. Het betreft dan vooral alcoholhoudende drank. Vaak worden deze flesjes en blikjes weggeworpen op de grond. Dit zorgt voor weer meer zwerfafval. Daarnaast speelt er een gezondheidsaspect: veel jongeren kopen juist flesjes en blikjes met alcoholhoudende drank omdat die goedkoper zijn dan bij de bar gekochte drank. Zij drinken dan meer alcohol. Ook is een toenemend aantal gevallen gesignaleerd van alcoholintoxicatie bij jongeren die terechtkomen bij de EHBO. Ook zit er een veiligheidsaspect aan de verkoop van glas/blik tijdens Leidens Ontzet: zo kan ermee worden gegooid, kan het als wapen worden gebruikt en er blijven veel glasresten achter op de grond. Hoe meer er gedronken wordt hoe groter de kans op verstoring van het evenement en daarmee van de openbare orde en de openbare veiligheid.
Het is daarom wenselijk om tijdens Leidens Ontzet maatregelen te kunnen nemen waarmee deze risico’s teruggebracht worden tot aanvaardbare proporties en waarmee een veilig en plezierig evenement kan plaatsvinden. Over het voorgestelde verkoopverbod contact geweest met de verschillende hulpdiensten en is op twee inloopbijeenkomsten gesproken met betrokken partijen. Leidens Ontzet wordt gezien als een pilot. Wanneer de effecten positief zijn, kan worden overwogen uit te breiden naar Koningsdag en de Lakenfeesten. Als de maatregel niet voldoende positieve resultaat mocht hebben, kan worden overwogen de maatregel in te trekken.
Verder worden het hoofdstuk over seksinrichtingen en diverse andere artikelen tekstueel aangepast aan de artikelen van de model-APV van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook wordt een artikel met een verbod op steekwapens toegevoegd.
Inspraak op Subsidieregeling Cultuur
Op dinsdag 3 december 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders de Subsidieregeling Meerjarige cultuursubsidies 2026-2028, de Subsidieregeling Culturele Projecten en de Subsidieregeling Kleine projecten Cultuur en Publicaties voor inspraak vastgesteld. De drie regelingen maken onderdeel uit van het nieuwe Subsidiestelsel Cultuur dat per 1 januari 2026 wordt ingevoerd.
Inzage
De publicaties zijn van vrijdag 6 december 2024 tot en met vrijdag 17 januari 2025 in te zien. Tijdens de periode van de terinzagelegging kunnen inspraakreacties worden ingediend via de knoppen op deze pagina. Vermeld de naam van van het plan en het zaaknummer.
Het gaat om de volgende regelingen:
- De concept Subsidieregeling Meerjarige cultuursubsidies 2026-2028, zaaknummer: Z/24/3766228
- Subsidieregeling Culturele Projecten, zaaknummer Z/24/3766232
- Subsidieregeling Kleine projecten Cultuur en Publicaties, zaaknummer Z/24/3766235
Toelichting
De concept Subsidieregeling Meerjarige cultuursubsidies 2026-2028 is een meerjarige regeling voor culturele organisaties en professionele makers. Deze regeling is voor stichtingen, verenigingen of makers, die op professioneel niveau en op structurele basis kwalitatief goede activiteiten aanbieden. De regeling maakt onderscheid tussen verschillende soorten activiteiten waarvoor kan worden aangevraagd. Bijvoorbeeld cultuurparticipatie beeldende kunst en theater voor kinderen en jongeren, een poppodium of een vlakkevloertheater. Deze activiteiten staan duidelijk beschreven in de regeling zodat aanvragers weten waarvoor ze subsidie kunnen aanvragen. In de nieuwe regeling beoordeelt een externe, onafhankelijke beoordelingscommissie de aanvragen.
De concept Subsidieregeling Culturele Projecten is een projectenregeling voor culturele organisaties en professionele makers die op projectbasis activiteiten aanbieden. De projecten hebben een doorlooptijd van een jaar. Culturele organisaties en makers kunnen één keer per jaar een aanvraag doen. In de nieuwe regeling beoordeelt een externe, onafhankelijke beoordelingscommissie de aanvragen. Naast culturele projecten is er een apart onderdeel voor projecten op het snijvlak van Cultuur en Kennis.
De concept Subsidieregeling Kleine projecten Cultuur en Publicaties is voor kleine projecten van diverse initiatiefnemers, individuele makers of organisaties. Binnen deze nieuwe regeling kunnen culturele organisaties en makers voor relatief lage bedragen het hele jaar door een aanvraag doen. De aanvragen worden door de gemeente beoordeeld. Naast culturele projecten is er een apart onderdeel voor publicaties.
Na de inspraakperiode
Als de inspraakperiode voorbij is, worden alle reacties verwerkt. Het college van burgemeester en wethouders maakt daarna een eindrapportage. Daarin kunt u lezen welke reacties er zijn ontvangen en of de plannen daardoor zijn aangepast.
Liever niet digitaal?
Reageert u liever per post? Dat kan ook. Schrijf dan naar: Postbus 9100, 2300 PC Leiden, onder vermelding van ‘inspraak op (naam stuk)’ en het zaaknummer dat bij de stukken genoemd wordt.
Voor het geven van een mondelinge inspraakreactie kunt u bellen naar het Klant Contact Centrum, maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur, tel. 14 071 (Leiden, keuze 4).