Meeuwenoverlast beperken

Meeuwen kunnen overlast veroorzaken in de stad, vooral tijdens de broedperiode van halverwege april tot en met augustus.

Dit kunt u doen

Voorkomen dat meeuwen op daken een nest bouwen en eieren leggen is nog altijd dé manier om meeuwenoverlast te verminderen:

  • Een schoon dak is niet aantrekkelijk voor meeuwen. Haal daarom oude meeuwennesten weg en verwijder bladeren en ander organisch materiaal. Heeft u kiezels op uw dak? Hark sedum en andere plantaangroei weg tussen de kiezels en spoel deze schoon. Voor het schoonmaken heeft u vuilniszakken, een bezem/borstel, een emmer water en eventueel een hark nodig. In het document meeuwennesten voorkomen (pdf, 330 kb) vindt u meer informatie over het schoonhouden van daken met foto’s als voorbeeld.
  • Bespreek zo nodig de overlast met uw buren en maak samen afspraken over het onaantrekkelijk maken van de daken. Zo kunt u ook, samen met buren, actie ondernemen om pinnen en netten te plaatsen op de daken. Er zijn verschillende gespecialiseerde bedrijven die hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld PCF Holland en Anticimex.
  • Voer meeuwen niet.
  • Gooi vuilniszakken weg in de (ondergrondse)container. Meeuwen scheuren vuilniszakken op straat open op zoek naar voedsel.
  • Bekijk de Stadsmeeuwenwijzer voor nog meer tips:

StadsmeeuwenwijzerPDF 5,34 mb

Veel gestelde vragen