Trouwceremonie

Trouwen kan op veel verschillende manieren. Van eenvoudig tot uitgebreid. Dat geldt ook voor de ceremonie van de burgerlijke stand. Hieronder staat welke mogelijkheden er zijn. En welke kosten daarbij horen.

Bedenk welke ceremonie u kiest voordat u uw verbintenis meldt bij de gemeente. In het formulier Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap geeft u aan welke ceremonie u kiest.

Omzetten van geregistreerd partnerschap in huwelijk

Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Dat kunt u aan de balie doen. Aan de balie kost dit € 140,10.

U kunt bij het omzetten van uw geregistreerd partnerschap in een huwelijk ook kiezen voor een standaard ceremonie. Kijk voor de kosten onder Standaard ceremonie.

Het omzetten van uw partnerschap in een huwelijk kunt u overal doen. U hoeft dat dus niet te doen in de gemeente waar u uw partnerschap registreerde.

Kosten voor verzetten of annuleren

Zegt u uw huwelijk af of verzet u het? Of komt u te laat voor de ceremonie? Dan zijn daar kosten aan verbonden. Afzeggen of verzetten moet u schriftelijk doen.

Bij afzeggen, verzetten en te laat komen gelden de volgende regels:

Trouwboekje

In het formulier Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap staat de vraag of u een trouw- of partnerschapsboekje wil kopen. Dit zijn de mogelijkheden:

  • boekje met omslag van plastic (marineblauw of crème): € 19,15
  • boekje met omslag van kunstleer (marineblauw): € 30,85
  • boekje met omslag van leer (marineblauw): € 44,80

Een trouw- of partnerschapsboekje is een tastbaar aandenken aan uw trouw- of partnerschapsceremonie. Het heeft geen juridische waarde.

In het boekje kunt u uw kinderen laten bijschrijven. U kunt alleen kinderen laten bijschrijven van wie u en uw partner beiden de ouders zijn.