Trouwambtenaar voor 1 dag

U kunt u in Leiden laten trouwen door iemand anders dan de vaste Leidse trouwambtenaren. Dit kan alleen bij de standaard ceremonie.

Een vriend of familielid kunt u voor 1 dag laten aanwijzen en beëdigen als trouwambtenaar van de gemeente Leiden. Of u kunt een trouwambtenaar uit een andere stad voor 1 dag laten aanwijzen als trouwambtenaar van de gemeente Leiden. Beëdigen is dan niet nodig.

Regel het op tijd

Er zijn twee soorten situaties mogelijk:

  • De persoon die u hebt uitgekozen, is trouwambtenaar bij een andere gemeente. Doe uw aanvraag in dat geval minimaal 2 maanden voor uw huwelijk of de registratie van uw partnerschap.
    Kosten: € 219,55
  • De persoon die u hebt uitgekozen, is geen trouwambtenaar bij een andere gemeente, maar bijvoorbeeld een vriend of familielid. Doe in dat geval uw aanvraag minimaal 4 maanden voor uw huwelijk of de registratie van uw partnerschap.
    Kosten: € 291,95

Aanvragen

Meesturen

  • Is uw trouwambtenaar voor 1 dag een vriend of familielid? En woont hij of zij niet in Leiden? Vraag dan ook een uittreksel uit het bevolkingsregister van hem of haar op. Het is verkrijgbaar bij de gemeente waar de aanstaande trouwambtenaar woont. Het uittreksel is niet ouder dan 2 maanden. Stuur dit uittreksel apart van de aanvraag via de post op.
  • Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de aanstaande trouwambtenaar.
  • Werkt uw trouwambtenaar in een andere gemeente als trouwambtenaar? Een uittreksel uit het bevolkingsregister is dan niet nodig. Stuur wel een kopie van het besluit van aanwijzing en een kopie van het proces-verbaal van de beëdiging mee.
  • Een verklaring van de gemeente waar de trouwambtenaar werkt, waarin staat dat hij of zij daar de functie van de ambtenaar van de burgerlijke stand nog uitvoert op de trouwdag waar het om gaat.

Hoelang duurt het?

Binnen vier weken krijgt u een bevestiging van uw aanvraag.