Asbest verwijderen

Wilt u asbest (laten) verwijderen? Kijk dan of u een melding moet doen of een omgevingsvergunning nodig hebt. 

Vergunningcheck en melding  

U kunt via de vergunningcheck kijken wat nodig is. Kies bij de vergunningcheck het zoekwoord: asbest. U krijgt dan de werkzaamheid ‘Bouwwerk of deel van een bouwwerk slopen, of asbest verwijderen’. Na het doorlopen van de vergunningcheck kunt u direct de vergunning aanvragen. Hiervoor moet u inloggen met DigiD. 

Monument 

Gaat u asbest verwijderen uit een monument? Kies dan bij de vergunningcheck een extra werkzaamheid met het zoekwoord: monument. Zo hebt u in één keer zicht op welke vergunningen nodig zijn. Meer informatie over het veranderen van monumenten leest u op Omgevingsvergunning voor een monument

Hoelang duurt het?

Binnen 5 werkdagen krijgt u bericht over uw melding bij het Omgevingsloket.

Zelf asbest verwijderen

Meld altijd bij het Omgevingsloket dat u asbest gaat verwijderen. U hebt deze melding nodig als u asbest naar Van Diemen brengt, of als u het thuis laat ophalen. Dit mag u zelf doen:

  • Verwijderen van geschroefde asbestplaten, maximaal 35 m². Let op: u moet de schroeven doorzagen. Bij het losschroeven van de asbestplaten komen schadelijke asbestdeeltjes vrij.
  • Verwijderen van niet gelijmde vloertegels en/of niet gelijmde asbesthoudende vloerbedekking, maximaal 35 m².

Verpakking

Als u zelf asbest verwijdert, moet u het zelf verpakken. U kunt speciaal verpakmateriaal gratis afhalen bij Van Diemen. Zorg ervoor dat:

  • Het asbesthoudende materiaal dubbel en luchtdicht is verpakt in transparant plastic.
  • De asbestzakken niet zwaarder zijn dan 25 kilogram per stuk.
  • Grote asbestpakketten (voor bijvoorbeeld golfplaten) niet zwaarder zijn dan 50 kilogram.

Zelf wegbrengen

U kunt het verpakte asbest zelf naar Van Diemen brengen. Maak daarvoor eerst een afspraak bij Van Diemen via telefoonnummer: 071 – 532 30 82. 

Neem uw identiteitsbewijs en een kopie van de bevestigingsbrief van uw melding bij het Omgevingsloket mee. U vindt Van Diemen aan de Admiraal Banckertweg 32, 2315 SR Leiden.

Zelf verwijderen en laten ophalen

U kunt het asbest zelf verwijderen en laten ophalen door Van Diemen. Maak een ophaalafspraak via telefoonnummer: 14 071 voor het gratis laten ophalen van maximaal 150 kilo asbest. U kunt alleen een afspraak maken als u een melding heeft gedaan via het Omgevingsloket.

Laten verwijderen en afvoeren door een gecertificeerd bedrijf

U kunt ook zelf een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Vraag dan een offerte aan voor het verwijderen en afvoeren van het asbest bij een gecertificeerd bedrijf.

Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over asbest. U kunt voor meer informatie ook bellen met de gemeente: 14 071.