Gemeentelijke organisatie

De gemeentelijke organisatie bestaat uit het college van burgemeester en wethouders en de gemeentesecretaris, 6 clusters en 3 gemeentelijke instellingen. Het bestuur wordt gecontroleerd door de gemeenteraad. Gemeenteambtenaren voeren het gemeentelijk beleid uit.

Er is een schematisch overzicht van de gemeentelijke organisatie. Dat noemen we ook wel een organogram.

College van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor het beleid van de gemeente. Het college legt verantwoording af aan de gemeenteraad, die het college controleert.

Gemeentesecretaris/algemeen directeur

De gemeentesecretaris geeft leiding aan de ambtelijke organisatie. Als eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders is zij verantwoordelijk voor de verbinding tussen de ambtelijke organisatie en het bestuur en de maatschappelijke opgaven.

Clusters

Gemeente Leiden heeft haar organisatie ingedeeld in 6 verschillende onderdelen, ook wel clusters genoemd. Elk cluster heeft zijn eigen taken en vakkennis. De clusters werken het beleid verder uit en voeren het uit. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk.

Deze clusters zijn:

Cluster Beheer zorgt ervoor dat de openbare ruimte schoon, heel en veilig is. Het houdt zich bezig met het onderhouden van de stad Leiden en draagt daarmee bij aan de kwaliteit van wonen, werken en leven in Leiden.

PMO werkt aan het leveren van de zorg en ondersteuning aan inwoners. In de afdeling Beleid Maatschappelijke Ontwikkeling geven ze het beleid vorm voor de uitvoering, van jeugdhulp tot eenzaamheid.

Het ondersteunen van inwoners bij onder andere hun financiële situatie en hun zoektocht naar werk gebeurt in de afdeling Werk & Inkomen. Die levert bijvoorbeeld bijstandsuitkeringen en biedt inburgeringstrajecten aan.

Inwoners met een hulpvraag of mensen in de schuldhulpverlening worden vanuit de afdeling Maatschappelijke Ondersteuning en de Stadsbank ondersteund.

Alle drie deze afdelingen worden bijgestaan door de medewerkers van de afdeling Ondersteuning PMO, bij bijvoorbeeld juridische of organisatorische vraagstukken.

  • Burgerzaken is verantwoordelijk voor een juiste Basisregistratie Personen (BRP). Zij behandelen aanvragen voor onder andere rijbewijzen en paspoorten (ID’s), en verwerken geboorteaangiftes en adreswijzigingen.
  • Het Klantcontactcentrum (KCC) beantwoordt eerstelijns vragen, geeft informatie en levert eerstelijns producten.
  • Ontwikkeling Publieke Dienstverlening bestaat uit veel verschillende vakgebieden, zoals de beleidsmedewerkers Dienstverlening, klachtambtenaren en team Online dat de gemeentelijke website beheert. Ook team Verkiezingen is ondergebracht in deze afdeling. Zij organiseren alle verkiezingen.
  • Team Vergunningen behandelt omgevingsvergunningen, parkeervergunningen, evenementenvergunningen, standplaatsvergunningen en nog veel meer.
  • ​​​​​​​De buitengewoon opsporingsambtenaar (boa’s) van Team Handhaving Openbare Ruimte handhaven op straat en op het water op naleving van de regels om de stad leefbaar te houden. Ook werken zij nauw samen met de politie tijdens evenementen of bij het controleren van horeca.
  • De belangrijkste taken van de bouwinspecteurs van Bouwtoezicht, Juridische handhaving & Veiligheid zijn het houden van toezicht op vergunde bouwwerken, het controleren van bouwwerken en het opsporen van mogelijke illegale bouwactiviteiten.

Stedelijke Ontwikkeling houdt zich bezig met de ontwikkeling van de stad. Het cluster ontwikkelt de ruimte, waarin mensen leven, wonen, werken, reizen en recreëren. De medewerkers werken aan beleid, projecten, opgaven en programma’s.

Stedelijke Ontwikkeling is verantwoordelijk voor duurzame verstedelijking en infrastructuur in de stad en geeft extra aandacht voor woningbouw en duurzame mobiliteit. Dit cluster beheert en verduurzaamt ons vastgoed en werkt aan programma’s zoals Leiden Duurzaam Bereikbaar en opgaven zoals Circulaire Economie, Klimaatadaptatie en biodivers vergroenen en Energietransitie.

Het Projectbureau voert grote projecten uit in de stad. Voorbeelden van deze projecten zijn de ondergrondse parkeergarages, het Singelpark en het stationsgebied.

Steden zijn voortdurend in ontwikkeling en zijn nooit ‘af’. Het Projectbureau pakt de opgaven die spelen in de stad Leiden aan, in samenwerking met diverse partners. Samen met inwoners, ondernemers en partners wordt er gewerkt aan verbinding in de wijken. Dit levert waardevolle initiatieven op voor het wonen, werken en leven in Leiden en de regio.

Cluster Interne Dienstverlening en Advisering (IDA) levert diensten op het gebied van bedrijfsvoering aan Leiden en de partnergemeenten Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. IDA zorgt onder andere voor Informatievoorziening en ICT, Geo-basisregistraties en Databeheer, Human Resource Management (HRM), Facilitaire zaken, Juridische zaken, Archivering, Financiën, Inkoop en Contracten.

Daarnaast houdt IDA zich voor Leiden bezig met de planning & control cyclus, organisatieontwikkeling, communicatie met en naar de stad en advies en ondersteuning aan bestuur en directie.

Gemeentelijke instellingen

Naast deze 6 clusters zijn er 3 gemeentelijke instellingen. Dat zijn:

DZB is het reïntegratiebedrijf van de gemeente Leiden. DZB helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om weer te werken. 

Erfgoed Leiden en Omstreken is een regionaal kennis- en adviescentrum voor Leiden en omstreken op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Ze beheren historische archieven en het archeologisch depot van Leiden. Ze adviseren over de omgang met cultuurhistorische waarden in de ruimtelijke omgeving. En ze zien toe op het beheer van archieven die nog niet aan Erfgoed Leiden zijn overgedragen.

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het museum belicht het verleden van de stad in 7 collectiepresentaties.

Bekijk de organisatie-eenheden van de clusters.