De concept Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad, Leiden 2023 (pdf, 402 kb) en de concept Huurverordening (goed verhuurderschap) Leiden 2023 (pdf, 268 kb) liggen van donderdag 24 augustus 2023 tot en met donderdag 5 oktober 2023 ter inzage. U kunt ook een aantal stukken die meer informatie geven, digitaal bekijken. Dit zijn:
U kunt deze stukken ook komen bekijken in het Stadskantoor, Bargelaan 190, maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur.
Reactie geven
Bent u het niet eens met deze concept verordeningen? Dan kunt u tijdens de inzagetermijn een reactie geven. Dat noemen we 'een zienswijze indienen'. Stuur dit naar burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden (Postbus 9100, 2300 PC Leiden) en noem daarbij het zaaknummer: Z/23/3568400 en ‘concept huisvestingsverordening Leiden 2023 en/of 'concept huurverordening (goed verhuurderschap) Leiden 2023'. Of geef uw reactie digitaal:
Geef een reactie als inwoner
Geef een reactie als ondernemer
Voor het geven van een mondelinge reactie/zienswijze moet u eerst een afspraak te maken via tel. 14 071 (Leiden, keuze 4) - ma t/m vr 9.00-17.00 uur. Contactpersoon voor dit plan is F. van Leeuwen, Afdeling Vestigingsklimaat.
Uitleg bij de aanpassing
Op dinsdag 22 augustus 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders de concept Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad 2023 en de concept huurverordening (verordening Goed verhuurderschap 2023) vastgesteld en voor inspraak vrijgegeven.
De gemeente vindt het belangrijk dat Leiden voor iedereen een fijne en leefbare stad is en blijft. De gemeente wil daarom een samenhangend pakket aan maatregelen invoeren om de woningmarkt in Leiden te reguleren. Met het maatregelenpakket wil de gemeente de misstanden in de particuliere verhuur, overlast door omzetting en woningvorming (o.a. verkamering) en het opkopen van woningen door beleggers aanpakken.
Goed verhuurderschap
In de verhuurverordening voor goed verhuurderschap is een nieuwe vergunningsplicht opgenomen voor goed verhuurderschap. Het is in wijken en buurten waar de sociale en fysieke leefbaarheid onder druk staat niet mogelijk om zonder verhuurvergunning te verhuren. In de verhuurverordening staan de voorwaarden voor het aanvragen van een verhuurvergunning. De vergunning beschermt huurders in kwetsbare wijken en buurten tegen ongewenst verhuurdersgedrag.
Omzetting en woningvorming
In de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad 2023, is een nieuwe vergunningsplicht opgenomen voor omzetting en woningvorming. Het is in bepaalde aangewezen wijken waar de fysieke leefbaarheid onder druk staat niet mogelijk om zonder vergunning woningen om te zetten of nieuwe te vormen. Het omzetten en vormen van woningen wordt in die wijken en buurten gereguleerd, door een maximum percentage (quotum) om te zetten woonruimten per straat in te voeren.
Opkoopbescherming
In de Huisvestingsverordening, onderdeel woonruimtevoorraad 2023, zijn ook regels voor opkoopbescherming opgenomen. Alle woningen in Leiden met een WOZ-waarde tot €355.000 euro vallen onder de opkoopbescherming. De opkoopbescherming zorgt ervoor dat een woning niet kan worden opgekocht door een belegger, die de woning vervolgens gaat verhuren. Zo worden starterswoningen behouden als koopwoning en kan er doorstroming plaatsvinden op de Leidse woningmarkt.
Informatie
Meer informatie bij de gemeente Leiden tel. 14 071 (Leiden, keuze 4 - ma t/m vr 9.00-17.00 uur).