Hulp bij de overstap naar zero-emissie stadslogistiek

Wilt u als ondernemer in 2025 klaar zijn voor de zero emissiezone? Kijk welke hulp en advies u hierbij kunt krijgen. 

Subsidies en fiscale regelingen

Bekijk welke landelijke subsidies en fiscale regelingen er zijn. Let op: sommige subsidies of financiële regelingen lopen in 2024 af.

Gratis gesprek met logistiek adviseur

Hebt u hulp of advies nodig bij de overstap naar uitstootvrij goederenvervoer? De logistieke makelaars helpen u graag op weg met:

 • Gratis persoonlijk advies en praktische tips
 • Uitleg over de zero-emissiezone, de overgangsregelingen en de toegangseisen.
 • E-besteladvies: we kijken naar de mogelijkheden om over te stappen op een elektrische bestelauto.
 • logistiek advies: we kijken met u naar de mogelijkheden voor het rijden van minder ritten door slimme logistiek.

Interesse? Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek met de logistiek adviseur, Dit kan ook samen met (een) leverancier(s).Stuur een e-mail naar logistiekmakelaarzes@leiden.nl.

Gratis Quickscan

Instellingen die in de (toekomstige) zero-emissiezone liggen en veel facilitaire goederen ontvangen, zoals kantoorartikelen, cateringproducten, schoonmaakmiddelen, meubilair en bloemen, kunnen een Quickscan laten uitvoeren. De Quickscan geeft een organisatie:

 • Goed inzicht in alle facilitaire stromen naar en van alle gebouwen
 • Handvatten om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor het anders inrichten van de goederenstromen.
 • Inzicht in de voordelen vanhet anders inrichten van die goederenstromen, zoals minder (handelings)kosten en minder voertuigbewegingen (en daarmee uitstoot).

De gemeente voert de Quickscan uit. Aanvragen kan via logistiekmakelaarzes@leiden.nl.

Probeertegoed

Misschien is het nodig om uw bedrijfsvoering aan te passen door de komst van de zero-emissiezone in 2025. Bent u ondernemer in de binnenstad van Leiden en witlt u onderzoeken welke schone oplossingen bij u passen? Dan kunt u het Probeertegoed gebruiken, Zo kunt u gratis ervaring kunnen opdoen met logistieke dienstverlening.

Vraag de flyer aan met tien unieke codes. Hiermee kunt u gratis van de diensten gebruiken van: City Hub, Circle Line Logistics, De duurzame koeriers van MOSS. en Logi Connekt. Aanvragen kan via e.botter@leiden.nl.

Wat kan een hub voor u doen?

 • Een hub biedt de mogelijkheid om aan de rand van de stad goederen te laten lossen, op te laten slaan en de goederen met schoon vervoer de stad in te laten brengen.
 • U hoeft zelf geen grote voorraden (en dure opslagruimte) aan te houden. U kunt op afroep uw orders laten verzamelen en in één keer laten bezorgen.
 • Karton en papier kan meteen mee terug worden genomen.
 • Dat betekent ook minder storingen per dag door verschillende leveringen en minder vrachtvervoer in de straat.

Welke schone logistieke mogelijkheden zijn er?

Er zijn in Leiden al verschillende partijen actief met mooie, nieuwe ideeën om het goederenvervoer in de binnenstad slimmer, schoner en sneller te organiseren. Voor al deze nieuwe ketenoplossingen geldt dat de nieuwe slimme logistiek efficiënt is en geld bespaart. Deze partijen gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden voor uw onderneming te verkennen.

Bekijk hieronder deze logistieke dienstverleners. Let op: het Probeertegoed kunt u alleen inzetten bij City Hub, Circle Line Logistics, MOSS. en Logi Connekt.

Logistieke dienstverleners

City Hub geeft ondernemers de mogelijkheid om aan de rand van de stad goederen te lossen, op te slaan en/of met elektrische wagens de stad in te laten brengen.Ondernemers hoeven zelf geen grote voorraden (en dure opslagruimte) aan te houden. Zij kunnen op afroep hun orders laten verzamelen en in een keer laten bezorgen.

Probeer deze dienstverlening gratis uit met het Probeertegoed.

Circle Line Logistics gaat voor duurzaam elektrisch vervoer over water. Zij kunnen vanaf een hub aan de rand van de stad (Rooseveltstraat) met hun duwboot bouwmaterialen of andere goederen de stad in brengen. En afval mee terug nemen de stad uit. Circle Line Logistics en City Hub werken nauw samen.

Probeer deze dienstverlening gratis uit met het Probeertegoed.

Logi Connekt, onderdeel van Duivenvoorde Transport, heeft in Zoeterwoude vlakbij de A4, een stadsdistributiepunt voor op- en overslag in gebruik genomen. Daar worden de goederen aangeleverd door grote vrachtwagens, tijdelijk opgeslagen, gebundeld per afleveradres en met schoon (kleinschalig) vervoer naar hun bestemming gebracht. Dat scheelt niet alleen in het aantal vrachtwagens dat de stad in rijdt, maar bespaart ook tijd en geld. Ondernemers hoeven zelf geen grote voorraden (en dure opslagruimte) aan te houden, maar kunnen op afroep hun orders laten verzamelen en in een keer laten bezorgen.

De Inzamelhelden is het idee van Stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken. Zij halen met de bakfiets reststromen op bij de horeca in de binnenstad. Een initiatief met voordelen voor diverse partijen. De horeca hoeft het afval niet op te slaan, want de Inzamelhelden komen op afroep. Het afval wordt beter gescheiden en is daardoor minder vervuild, waardoor het meer oplevert. De horeca krijgt dus een betere service en is niet duurder uit. De binnenstad wordt aantrekkelijker, omdat er minder vaak afval op straat staat en omdat schone, geruisloze bakfietsen in plaats van grote vuilniswagens het afval ophalen.

Mypup (Pick Up Points) heeft kluizen op verschillende plekken in de stad, bij bedrijven en in appartementencomplexen. Daar kunnen klanten hun pakketjes ophalen wanneer het hen uitkomt. www.my-pup.com

Meer weten over zero emissie

Meer weten over de zero emissie stadsdistributie? Kijk dan op Doe het zero.

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met Centrummanagement LeidenOndernemend Leiden of met de gemeente via het contactformulier of bel 14 071.

Hoofdproject:

Steden bevoorraden zonder CO2-uitstoot

Vanaf 1 januari 2025 stelt Leiden een zero-emissiezone in voor vracht- en bestelauto’s. Vanaf dan mogen vracht- en bestelauto’s voor goederenvervoer alleen de zone inrijden als ze geen schadelijke stoffen uitstoten.