17/3/20 - Brief burgemeester Lenferink aan alle Leidenaren

Beste Leidenaren,

Het coronavirus heeft ook ons in Leiden in zijn greep. Er zijn mensen ziek. En sommigen zelfs zeer ernstig. Misschien een familielid of dierbare van u. We hopen met u op hun herstel. We maken ons ook allemaal ernstige zorgen om de gevolgen van het virus, zeker als het gaat om onze ouderen en kwetsbare stadsgenoten.

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken hebben effect op uw dagelijks leven. Scholen en horeca die sluiten. Optredens, wedstrijden, trainingen en evenementen die worden afgelast. Ik voel mee met alle mensen, bedrijven en instellingen die geraakt worden door het coronavirus en de gevolgen daarvan. Hoewel iedereen begrip zal hebben dat gezondheid en veiligheid op dit moment boven alles gaan, begrijp ik dat het ook heel lastig voor u kan zijn. Het is ontzettend moeilijk om ouders of grootouders niet te kunnen bezoeken. Ook al weet je dat het voor hen écht beter is dat je nu niet op bezoek komt.

De genomen maatregelen zijn niet makkelijk en vragen veel flexibiliteit en veerkracht van iedereen. Ik heb grote waardering voor de horecaondernemers van Leiden die zo snel hebben gereageerd op de oproep van de regering. Ik wil hier ook de mensen in de zorg bedanken voor het vele werk wat ze doen. En alle andere beroepssectoren die onze maatschappij draaiende houden, net zoals de docenten die binnen de mogelijkheden toch onderwijs willen geven of kinderen op willen vangen. Dank daarvoor! Werkzaamheden waarbij het risico op besmetting klein is, of door maatregelen kleiner gemaakt is, kunnen wel gewoon doorgaan. Kinderen kunnen ook buiten blijven spelen, maar blijf daarbij wel denken aan de adviezen van de deskundigen.

Wij zijn in ons land niet gewend dat we zulke regels krijgen opgelegd. We weten ook niet hoe lang het gaat duren.  Maar het is nodig om de snelle verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken.

Het vraagt veel van ons, maar samen kunnen we dit aan. Daar heb ik alle vertrouwen in. Ik zie en hoor al veel initiatieven om elkaar en onze ouderen en kwetsbare stadsgenoten te helpen. Daar ben ik blij om. Leiden heeft in het verleden al vaak laten zien veel veerkracht te hebben en ik merk dat ook nu al aan dit soort initiatieven. Ik ben trots op Leiden en al die Leidenaren, die dit samen oppakken.

Tot slot wil ik iedereen dringend vragen de adviezen van de deskundigen van het RIVM en de GGD zo goed mogelijk op te volgen, zo helpen we de risico’s te beperken; voor onszelf en voor elkaar.

Henri Lenferink

burgemeester