16/9/20 - Brief van burgemeester Lenferink

Beste Leidenaren,

De vakanties zijn achter de rug. De scholen zijn weer begonnen. We hadden allemaal gehoopt dat het coronavirus nu wel weg zou zijn, maar dat is helaas niet zo. Gelukkig stijgt het aantal mensen dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen worden op dit moment nog niet hard, maar het coronavirus ís niet weg. Het aantal besmettingen loopt in onze stad zelfs schrikbarend hard op.

Vooral onder Leidenaren tussen de 16 en 30 zijn de aantallen erg zorgwekkend en dat geldt helemaal voor studenten. De verspreiding onder hen lijkt vooral plaats te vinden in studentenhuizen. Maar ook feestjes met familie of vrienden zorgen vaak voor veel besmettingen. Ik begrijp goed dat de behoefte aan contact en gezelligheid groot is en dat de vrees voor de ziekte, zeker bij jonge mensen, veel kleiner is, maar zo blijft het virus actief, met alle gevolgen van dien.

Nu binnenkort de herfst aanbreekt en we weer vaker binnen blijven, moeten we ons juist aan de coronamaatregelen blijven houden. Ik doe een beroep op iedereen daar serieus mee om te blijven gaan en goed afstand te houden, hoezeer we er ook naar verlangen weer normaal bij elkaar te kunnen zijn. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat het virus zich niet weer zo breed gaat verspreiden en er niet weer zoveel mensen ziek worden.

Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat de kinderen naar school kunnen blijven gaan, dat de horeca en de bioscoop open kan blijven en dat we onze ouders en opa’s en oma’s kunnen blijven bezoeken. Daar kunnen we voor zorgen door afstand te houden, thuis te blijven en je te laten testen als je je ziek voelt en regelmatig je handen te wassen.

Ondertussen wordt er door Leidse wetenschappers en bedrijven hard gewerkt aan de ontwikkeling van vaccins en een medicijn. We mogen best trots zijn dat onze stad zo actief meewerkt aan het verslaan van het virus. Ik hoop dat we over niet al te lange tijd daar goed nieuws over horen.

Henri Lenferink
Burgemeester