12/11/20 - Brief van burgemeester Lenferink

Beste Leidenaren,

Deze weken hebben we allemaal te maken met extra coronamaatregelen. Nog minder mogelijkheden voor een uitstapje, nog minder bezoek thuis, het is nog net geen totale lockdown, maar zo voelt het wel. Ik vind het net als u niet makkelijk, ik mis het ‘in het echt zien’ van mensen en ik mis het bij elkaar kunnen zijn met familie en vrienden . En als ik de mensen zo hoor, mist u dat ook.

Voor iedereen in de horeca, de vrijetijds- en evenementenbranche en voor al diegenen die in de culturele sector werken is het helemaal zuur. De bedrijven zijn (vrijwel) dicht, heel veel kan niet meer, velen zitten noodgedwongen thuis. Daarmee is ook een stuk ziel van de stad verdwenen en dat merk ik goed als ik door de stad loop. Juist deze sectoren maken het leven in de stad zo aangenaam.

Hoe vervelend de huidige situatie ook is, de maatregelen zijn echt nodig om de overbelasting van de zorg te voorkomen, voor de mensen die in de zorg werken en de mensen die gewone zorg nodig hebben. Ik prijs me gelukkig dat ik nog steeds gezond ben, maar - en ik denk dat dat bij u wellicht ook wel het geval is - ik hoor van steeds meer mensen in mijn omgeving dat ze positief getest zijn. Daarmee komt het virus ook echt dichtbij. Maatregelen zijn dus nodig, en het is van belang dat we ons er echt aan houden! Gelukkig doen we dat over het algemeen heel goed!

Op het moment dat ik dit schrijf, gaat het al een stuk beter dan in de afgelopen weken. Ik hoop dat dit zo blijft en dat we na deze twee weken weer terug kunnen naar de iets lichtere maatregelen. En nog fijner zou het zijn als we in de december weer iets meer ruimte krijgen om met onze dierbaren Sinterklaas en Kerst te vieren. Ik hoop dat in ieder geval van harte.

Ik ben trots op alle Leidenaren, die zich in deze moeilijke tijd op allerlei manieren inzetten in en voor de stad, sommigen door hun werk in de zorg, sommigen door hun creativiteit aan te spreken en er het beste van te maken en weer anderen door hun hulp aan ouderen of kwetsbaren in onze stad. Aan al die mensen zou ik willen zeggen; let op elkaar, maar let ook op jezelf. Er wordt veel van ons gevraagd, zorg ook voor een beetje ontspanning. Ik kan er na een mooie herfstwandeling of een lange fietstocht altijd weer even tegen. Misschien helpt u dat ook! Beweging in de buitenlucht en de najaarszon is ook gewoon goed voor onze gezondheid en onze weerstand. In sommige parken of bekende natuurgebieden kan het te druk worden, maar er zijn altijd genoeg andere mogelijkheden in Leiden en omgeving.

We houden vol voor de mensen in de zorg en diegenen die zorg nodig hebben. Ik ga ervan uit dat u ook mensen in uw omgeving hebt voor wie dat belangrijk is. Samen komen we deze moeilijke periode vast door!

Henri Lenferink
Burgemeester