1/10/20 Korte 3-oktoberboodschap en een heerlijk hutspotrecept van burgemeester Lenferink

Beste Leidenaren,

Nog even en dan is het 3 oktober; Leidens Ontzet. En dit jaar is het zo anders dan we zouden willen. Wie had dit voorjaar kunnen denken dat we door het coronavirus onze grote Leidse feestdag nu niet kunnen vieren zoals we dat gewend zijn. Het zal velen van ons diep raken.

De 3 October Vereeniging, die al sinds 1886 het Feest der Feesten organiseert heeft er veel moeite voor gedaan om met een 3 oktober-app en een livestream iedereen straks in eigen kleine huiselijke kring toch het speciale Leidens Omzet gevoel te geven.

Het is anders dan anders, maar laten we Leidens Ontzet 2020 niet ongemerkt voorbijgaan, we vieren het dit jaar klein, maar fijn. Laten we de Leidse vlag of de 3 October vlag uitsteken. Laten we genieten van een heerlijke hutspotmaaltijd en het glas heffen op onze moedige stad.

Ik wens u allemaal een goed Ontzet.

Hutspotrecept

Onderstaand recept maak ik altijd rond 3 oktober. Ik heb het geleerd van mijn moeder, die heel goed kon koken. Het is anders dan de hutspot die in Leiden normaal wordt gemaakt. Er zit appel in en in plaats van klapstuk wordt er hachee gebruikt. Maar dit jaar is toch alles anders, dus dit kan er ook nog wel bij.

Voor de hachee:

• 50 gram braadboter
  • twee eetlepels bloem
  • 500 gram riblappen (stevig vlees)
  • 2 grote uien
  • laurier (4 hele blaadjes of een theelepel poeder)
  • 8 kruidnagelen (of een halve theelepel kruidnagelpoeder)
  • Twee theelepels bouillonpoeder
  • Een scheut appelazijn (eventueel gewone azijn)
  • Kokend water.

Snijd het vlees in kleine stukjes (ca 1,5x1,5cm) en snipper de uien. Laat de boter bruin worden in een braadpan en voeg het vlees toe. Laat het vlees goed aanbraden en voeg daarna de uien toe. Laat die ook nog even meebakken. Voeg zout en peper toe, alsmede de laurier en de kruidnagels en kort daarna de bloem en het bouillonpoeder. Roer alles goed door en laat de bloem kleuren. Giet dan beetje bij beetje en al roerend de azijn bij het vlees en tenslotte, eveneens beetje bij beetje, het kokend water. Laat de hachee op zacht uur 2,5 uur pruttelen. Roer regelmatig even door (schraap het aangekoekte bruin van de bodem). Als de hachee te snel verdampt tussentijds water toevoegen. Als de hachee aan het eind te nat is, kan die op hoger vuur al roerend ingekookt worden. Dan nog heel even op laag vuur goed bruin laten worden.

Voor de hutspot:

• 1 kg kruimige aardappelen (geschild)
  • 1kg winterwortelen
  • 2 grote uien
  • 2 zure appelen (goudrenetten of elstar bijvoorbeeld)

Snijd de schoongemaakte wortelen in stukjes (ca 1x1cm) en zet ze alvast op het vuur in een grote pan met water. Snijd de geschilde aardappelen in grotere stukken en doe die er na van 10 min. bij, de schoongemaakte en fijngesneden uien eveneens. Voeg zout naar smaak toe. Laat het geheel ca 20 min koken. Voeg de laatste 5 minuten de geschilde en in stukken gesneden appelen toe. Giet het kookvocht af in een kop of kom. Stamp de hutspot. Als die te droog is kun je een klein beetje kookvocht toevoegen. Dat is door de appelen vrijwel nooit het geval.

De hutspot serveren met de hachee, die over de hutspot kan worden gegoten.

Eet smakelijk en Goed Ontzet!

Henri Lenferink,

burgemeester