Vrijwilligerswerk

Wat doet de gemeente Leiden voor vrijwilligers?

Gemeente Leiden heeft grote waardering voor de inzet van de vele vrijwilligers in de stad.

Zo’n 32% van alle Leidenaren doet aan vrijwillige inzet. De vrijwillige inzet is heel divers en wordt gedaan bij sportverenigingen, zorg en dienstverlening, in de kerk, op school, bij bewonersverenigingen, culturele organisaties, jongerenwerk, en nog meer.

De gemeente Leiden wil  de vrijwillige inzet vergemakkelijken, faciliteren en stimuleren.

Dat doet zij door o.a. het contactpunt voor vrijwillige inzet iDOE, Stichting Present, Stichting voor elkaar, BUUV en het Epicentrum (Piezo) in de Slaaghwijk te ondersteunen.

Hoe kan ik vrijwilligerswerk vinden in Leiden?

Het contactpunt voor vrijwillige inzet iDOE heeft een vacaturebank waar alle vacatures voor vrijwillige inzet in de stad zijn te vinden.

Website: www.i-doe.nl/

Stichting Present koppelt vooral groepen vrijwilligers aan een klus.

Website: www.stichtingpresent.nl/leiden

Stichting voor Elkaar koppelt individuele vrijwilligers aan klussen bij kwetsbare mensen.

Website: www.voorelkaarleiden.nl/

BUUV is een digitale marktplaats voor het bij elkaar brengen van vraag naar, en aanbod van vrijwillige inzet in de buurt.

Website: www.buuv.nl/

In de Merenwijk, is EpiCentrum Slaaghwijk te vinden. Het centrum is een laagdrempelige plek waar door middel van de PiezoMethodiek mensen in de wijk kunnen werken aan hun participatie en ontwikkeling. Via dit centrum is het mogelijk om vrijwillige inzet te gaan doen.

Website: www.stichtingpiezo.nl/

Vrijwilligers zijn goed verzekerd in Leiden

Gemeente Leiden heeft voor vrijwilligers, mantelzorgers en maatschappelijke stagiaires een collectieve verzekering afgesloten. Doet u vrijwilligerswerk, bent u mantelzorger of maatschappelijk stagiair? Dan bent u automatisch verzekerd via de gemeente, aanmelden is dus niet nodig. De gemeente wil er met deze verzekering voor zorgen dat u geen 'gedoe' krijgt als er bijvoorbeeld sprake van schade is.

De verzekering geldt voor:

• Ongevallen en persoonlijke eigendommen
• Aansprakelijkheid (vrijwilligers en bedrijven)
• Bestuurdersaansprakelijkheid
• Verkeersaansprakelijkheid
• Rechtsbijstand

Schade melden

Bij schade kunt dit melden bij het A&V@servicepunt71.nl. Van hen ontvangt u het schade aangifte formulier die u invult en opstuurt naar Servicepunt71, postbus 171, 2300 AD Leiden. Uw schade aangifteformulier wordt bij Servicepunt71 ingeboekt en doorgestuurd naar verzekeraar Meeὺs, met het verzoek de claim verder af te handelen en Servicepunt71 op de hoogte te houden over de afwikkeling van de schade. U krijgt van Servicepunt71 bericht over de verdere afhandeling van uw schade. 

Uw vragen kunt u richten aan A&V@servicepunt71.nl.

Contact

Vragen over deze verzekering kunt u het beste via de mail sturen, waarna u schriftelijk een reactie zult ontvangen. Uw vragen en het aanmelden van schade kunt u richten aan A&V@servicepunt71.nl.

Hoe waardeert de gemeente Leiden haar vrijwilligers?

De gemeente Leiden reikt jaarlijks op 7 december de Leidse Vrijwilligersprijs uit.

Wie kan de prijs winnen?

Iedere individuele Leidse vrijwilliger, of groep Leidse vrijwilligers, komt in aanmerking voor de Leidse Vrijwilligersprijs. Kandidaten voor de prijs moeten worden voorgedragen door mensen, verenigingen of organisaties uit de Leidse samenleving.

Kandidaten voordragen

Met het voordrachtformulier op deze website kan een persoon, een vereniging of een organisatie worden voorgedragen voor de Leidse Vrijwilligersprijs. De jury kiest uit de aangeboden voordrachten een aantal genomineerden.

De genomineerden ontvangen allen een cadeaubon. Degene met de meeste jurypunten wint daarnaast de Leidse Vrijwilligersprijs: een bronzen beeldje van de Leidse kunstenaar Piet de Boer.

U heeft toch ook wel een bijzondere vrijwilliger in uw omgeving? Draag diegene voor via het voordrachtformulier. Natuurlijk mag u gerust meer dan één vrijwilliger voordragen!

Het Leidse Jeugdlintje 2016

De gemeente Leiden zet jongeren die zich vrijwillig inzetten voor een ander in het zonnetje. Met het Leidse Jeugdlintje wil gemeente Leiden haar waardering uiten voor deze kinderen. Waardering voor wat zij doen én omdat ze een voorbeeld zijn voor anderen.

Daarnaast is er jaarlijks een waarderingsactie voor vrijwilligers. iDOE organiseert dat voor de gemeente Leiden. Houdt daarvoor de website van iDOE en de Stadskrant in de gaten.

Logo contact

Ik wil graag contact.
Ik wil graag een melding doen.

Ik wil een voorziening aanvragen met / zonder DigiD.
Ik wil een voorziening verlengen met / zonder DigiD.

Afbeelding werk en inkomen

Ik heb een vraag over
werk en inkomen

Afbeelding jeugdhulp

Ik heb een vraag over
jeugdhulp