Speciale parkeervergunning voor mantelzorgers

De gemeente Leiden heeft grote waardering voor de enorme inzet van mantelzorgers in de stad. Daarom is in Leiden een intensief programma rondom de ondersteuning van mantelzorgers opgezet. Zo zijn mantelzorgers verzekerd en is het onder andere mogelijk om een speciale parkeervergunning aan te vragen voor de mantelzorger.

Mantelzorgers zijn goed verzekerd in Leiden

Gemeente Leiden heeft voor mantelzorgers, vrijwilligers en maatschappelijke stagiaires een collectieve verzekering afgesloten. Bent u mantelzorger, doet u vrijwilligerswerk of bent u maatschappelijk stagiair? Dan bent u automatisch verzekerd via de gemeente, aanmelden is dus niet nodig. De gemeente wil er met deze verzekering voor zorgen dat u geen 'gedoe' krijgt als er bijvoorbeeld sprake van schade is. De verzekering geldt voor:

• Ongevallen en persoonlijke eigendommen
• Aansprakelijkheid (vrijwilligers en bedrijven)
• Bestuurdersaansprakelijkheid
• Verkeersaansprakelijkheid
• Rechtsbijstand

Schade melden

Bij schade kunt u het volledig ingevulde en uitgeprinte schadeformulier opsturen naar Servicepunt71, postbus 171, 2300 AD Leiden. Uw schade aangifteformulier wordt bij Servicepunt71 ingeboekt en doorgestuurd naar verzekeraar Meeὺs, met het verzoek de claim verder af te handelen en Servicepunt71 op de hoogte te houden over de afwikkeling van de schade. U krijgt van Servicepunt71 bericht over de verdere afhandeling van uw schade. 

Uw vragen kunt u richten aan A&V@servicepunt71.nl.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de mantelzorgparkeervergunning?

Woont u in het gebied waar betaald parkeren geldt en ontvangt u mantelzorg? Dan kunt u in aanmerking komen voor een mantelzorgparkeervergunning.

Hoe kan ik de mantelzorgparkeervergunning aanvragen?

U kunt de mantelzorgparkeervergunning aanvragen via de website van de gemeente Leiden: www.leiden.nl/parkeervergunningen/zorg.

Mantelzorgverklaring

Voor de gemeente is het van belang dat u aan kunt tonen dat u in het betaald parkeren gebied woont en mantelzorg ontvangt. Uw mantelzorger kan hiervoor een zogenaamde mantelzorgverklaring aanvragen via het expertisebureau mantelzorg Eva.  Uit deze verklaring blijkt waar u woont en waar uw mantelzorger woont. Voor het aanvragen van de mantelzorgverklaring kijkt u op: http://www.wijzijneva.nl/.

Ondersteuning en specifieke vragen

Heeft u ondersteuning nodig bij uw mantelzorgtaken? Dan kunt u terecht bij het sociaal wijkteam in uw wijk. Een medewerker van het wijkteam kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er voor u zijn. Kijk op www.leiden.nl/sociaalwijkteam voor de contactgegevens.

Heeft u specifieke vragen over het onderwerp mantelzorg? Dan kunt u terecht bij het expertisebureau mantelzorg Eva. Kijk op http://www.wijzijneva.nl/ voor meer informatie en de contactgegevens.

Veelgestelde vragen over mantelzorg

Toon alles / Verberg alles

Wat doet de gemeente Leiden aan mantelzorgwaardering?

De gemeente Leiden heeft grote waardering voor de enorme inzet van mantelzorgers in de stad. Om mantelzorgers te bedanken voor hun goede zorgen voor een Leidse inwoner stelt de gemeente Leiden een VVV-bon ter waarde van € 50,00 beschikbaar.

Verder organiseert Eva, een organisatie voor mensen met een hulpvraag, zorgvrijwilligers, beroepskrachten én mantelzorgers in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude, o.a. tweemaal per jaar een leuk uitje als waardering. Denk hierbij aan een boottochtje, film- of theateravond, thema-avond, etc.  Ook per wijk zullen er activiteiten georganiseerd gaan worden. Houd hiervoor de agenda van Eva in de gaten.

Naast het inzetten van deze waardering, is de gemeente gestart met de uitbreiding en versterking van respijtzorg. Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen. Daardoor kunnen zij de zorg beter volhouden. Verder dragen nieuwe projecten en wijkinitiatieven eraan bij dat er beter gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld de inzet van zorgvrijwilligers. Tijd voor uzelf nodig? Bekijk de Respijtwijzer!

 

 

 

Wanneer komt u in aanmerking voor mantelzorgwaardering?

U komt in aanmerking voor mantelzorgwaardering, als u meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden achtereen iemand ondersteunt met de algemene dagelijkse levensbehoeften.

Waar kunt u de mantelzorgwaardering aanvragen?

U kunt de mantelzorgwaardering aanvragen via het expertisebureau mantelzorg Eva. Kijk op www.wijzijneva.nl/voor mantelzorgers/de mantelzorgwaardering.

 

Heeft u ondersteuning nodig bij uw mantelzorgtaken?

Als u ondersteuning nodig heeft bij uw mantelzorgtaken, kunt u daarvoor bij het sociaal wijkteam in uw wijk terecht. Een medewerker van het wijkteam kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er voor u zijn.

Met specifieke vragen kunt u terecht bij het expertisebureau mantelzorg Eva. Zie de website van Eva voor meer informatie en voor contactgegevens.

Waar kan ik advies en informatie krijgen over de mogelijkheden van ondersteuning voor mantelzorgers?

De medewerkers van ActiVite, Radius, Libertas, Topaz, GGZ, GGD, MEE, Kwadraad, Roomburgh, Huis op de Waard, Gemiva, De Haardstee en Sociale Wijkteams in Leiden zijn getraind in het signaleren van mogelijke overbelasting van mantelzorgers. Zij kunnen u verder helpen met advies en informatie.

U kunt voor advies, informatie en belangenbehartiging ook contact opnemen met Expertisebureau Mantelzorg Eva.

Meer weten over dit onderwerp?

Veel informatie over dit onderwerp vindt u ook op www.hoeverandertmijnzorg.nl.

Logo contact

Ik wil graag contact.
Ik wil graag een melding doen.

Ik wil een voorziening aanvragen met / zonder DigiD.
Ik wil een voorziening verlengen met / zonder DigiD.

Afbeelding werk en inkomen

Ik heb een vraag over
werk en inkomen

Afbeelding jeugdhulp

Ik heb een vraag over
jeugdhulp