Recreatieve fietsroutes

Samen met de omliggende gemeentes werkt Leiden aan acht recreatieve fietsroutes door de Leidse Ommelanden.

  1. Boterhuisroute - Ontdek de agrarische geschiedenis en produkten uit de Boterhuispolder. Van de singel door de Merenwijk naar het pontje over de Zijl.  De Ridderspoortunnel – onderdeel van de Boterhuisroute – is opgesierd met muurschilderingen van de flora en fauna uit de Boterhuisroute. Bekijk het filmpje.
  2. Zijlroute - Uitwaaien langs het water. Van de Zijlpoort naar Leiderdorp.
  3. Limesroute - Langs de vroegere grens van het Romeinse Rijk. Vanaf het Plantsoen via Roomburg en Park Matilo richting Zoeterwoude.
  4. Cronesteynroute. Door de parken. Vanaf het Plantsoen via de Lorentzkade naar Park Cronesteyn.
  5. Groene Hartroute. Door de polders van het Groene Hart, Zoeterwoude en Land van Wijk en Wouden. Vanaf de Haagweg via de Korte Vliet de Oostvlietpolder in en verder.
  6. Zeeroute. Van Leiden naar Katwijk. Vanaf Molen de Put, langs Naturalis, door het Biosciencepark over de Wassenaarseweg verder naar Katwijk.
  7. Landgoederenroute - Langs statige landhuizen gelegen in sfeervolle bosrijke parken. Van Horst en Weide naar Warmond. 
  8. Haarlemmertrekvaartroute - In het spoor van de trekschuiten. De route volgt de Trekvaart.
interactieve kaart
link naar recreatieve kaarten

Bekijk de routes.

Er zijn vijf kaarten gemaakt van de Leidse Ommelandroutes.

Veel te ontdekken en te beleven in de Leidse Ommelanden

De Leidse Ommelanden vormen het buitengebied rondom Leiden. Een streek met een grote verscheidenheid aan oer-Hollandse landschapstypen met een eigen identiteit en een onderscheidende flora en fauna. Hier kan de bezoeker genieten van rust en ontspanning, lekker bewegen in de buitenlucht, op ontdekking gaan naar de historie of de natuur in al haar diversiteit beleven. Acht thematische wandel-, fiets- en vaarroutes gaan de verbinding vormen tussen de vele verschillende lokale recreatiemogelijkheden.

Leiden werkt hard om het fietsen in Leiden steeds veiliger, sneller en makkelijker te maken. De toegankelijkheid van het groene buitengebied voor recreatieve fietsers is een van de speerpunten. Waar mogelijk worden fietspaden vergroend door de aanplant van bomen of door het aanleggen van bijvriendelijke bloemstroken. 

ATB-Route

In Polderpark Cronesteyn en park De Bult is een mountainbikeparcours van 6,5 km aangelegd. De mountainbikeroute is onderdeel van het project ‘Bewegen in het Groen’ en is geschikt voor zowel de beginnende- als de gevorderde mountainbiker. De route sluit aan op de 40 km lange mountainbikeroute Land van Wijk & Wouden. Met de smartphone is het parcours te downloaden via de app ‘Afstandmeten’.
Kijk op de website van land van wijkenwouden naar de ATB-routes

Fiets stallen
Afbeelding van Tips voor verbetering
Flink Fietsen

Nieuws

Laatste nieuws
Deelfietsen

Fietsen tussen Leiden CS en Leiden Bio Science Park

vrijdag, 2 februari 2018

Wie de komende tijd naar Leiden Bio Science Park reist, kan...

Bekijk alle nieuwsberichten

Leiden Bereikbaar

Leiden Bereikbaar

Wat wordt er gedaan aan de bereikbaarheid van Leiden?

volg ons ook op

Facebook
Twitter
YouTube
Google+