Muziekcentrum De Nobel

Van pand in verval tot nieuw muziekcentrum

In het voormalige pand van de gebroeders De Nobel aan de Marktsteeg staat een nieuw muziekcentrum. Met een grote en kleine zaal en in de foyer de mogelijkheid om kleinschalige akoestische muziek te maken (singer-songwritercafé). Voldoende mogelijkheden voor een brede programmering.

Ector Hoogstad Architecten heeft een ontwerp gemaakt, waarbij de oorspronkelijke uitstraling van dit industriële pand behouden blijft. Aan de Lange Scheistraat heeft het pand een moderne uitstraling waarbij aandacht besteed is aan de omgeving. Aannemer Du Prie Bouw & Ontwikkeling heeft het muziekcentrum gebouwd. In het najaar van 2014 zijn de deuren van het nieuwe poppodium Gebr. De Nobel open gegaan.

Afronden bouwwerkzaamheden De Nobel
Mevrouw De Nobel

Filmpjes

Extra gevelisolatie De Nobel

vrijdag, 27 maart 2015

Uit aanvullende geluidsonderzoeken in opdracht van de gemeente blijkt dat lage tonen vanuit het nieuwe poppodium van Gebr. De Nobel hoor – en merkbaar zijn in twee aangrenzende panden. Na onderzoek blijkt dat de geluidsisolatie niet geheel volstaat....


de zaal van de nobel gevuld met muziekliefhebbers

Nieuw Leids poppodium Gebr. de Nobel is geopend

maandag, 8 december 2014

Na jaren van voorbereiden en bouwen is het dan zover: Leiden heeft een nieuw poppodium. Op 4 december was de grote opening, waar het publiek voor het eerst een kijkje kon nemen in de zalen om te genieten van een breed programma.


Sleuteloverdracht De Nobel

Sleuteloverdracht: Gebr. de Nobel neemt intrek in nieuw Leids poppodium

donderdag, 20 november 2014

Gebr. de Nobel kan het nieuwe Leidse poppodium verder gaan inrichten: op 20 november ontving de directie officieel de sleutel uit handen van wethouder Robert Strijk.


Oudere nieuwsberichten vindt u in het nieuwsarchief.

Filmpjes

 

Impressiebeelden

Gevel aan Marktsteeg
Gevel aan marktsteeg
Gevel aan Lange Scheistraat
Gevel aan Lange Scheistraat
Grote zaal
Grote zaal

Naar boven

Historie Nobelcomplex

De oude De Nobel met luchtbrug
De oude De Nobel met luchtbrug

De panden van het Nobelcomplex, aan de Marksteeg 4-8, werden in 1850 gebouwd voor en door de Tras- en Pleisterfabriek van Paternotte. In 1886 bouwde de dekenfabriek Scheltema Marktsteeg 10 en nam de panden 4-6 over. Het pand aan de Marktsteeg is lange tijd verbonden geweest met het zustergebouw door middel van een inmiddels afgebroken luchtbrug.
In 1893 kwam het verouderde bedrijf in handen van Cornelis Wassenaar. Hij gaf opdracht tot een grote renovatie. Vanaf 1913 maakte het bedrijf steeds meer gebruik van elektromotoren voor het spinnen, weven, ruwen, vollen, wassen en andere fases van het productieproces.

Het einde van de fabriek kwam onverwacht in 1958. Orders bleven uit en het bedrijf was te klein om deze tijdelijke daling in de vraag op te vangen. De firma De Nobel kocht de gebouwen en vestigde hier een handel in lompen en oude metalen. Op aandrang van de gemeente heeft dit bedrijf de gebouwen verlaten in 1987. Daarna heeft het gebouw nog gediend als opslagplaats voor een duivensportvereniging en als repetitieruimte voor een fanfarekorps. Een gedeelte is nog enige jaren in gebruik geweest als cultureel centrum annex café de Droomfabriek.

Stadsuitbreiding

Het gebied waar De Nobel staat, behoort tot de stadsuitbreiding van 1611. Deze reikte van de huidige Oude Singel tot de nieuwe Vestgracht. Door de groeiende bevolking was er dringend behoefte aan woonruimte. De infrastructuur in het nieuwe stadsdeel werd in korte tijd aangelegd en daarna bebouwd. Veel kavels werden opgekocht door speculanten. Zij deelden de kavels op in meerdere percelen, zodat er uiteindelijk veel meer huizen werden gebouwd dan gepland. Onder meer ambachtslieden vonden hier een plaats, zoals textielververs, brouwers, vleeshouwers en pottenbakkers. Dat blijkt uit aankoopgegevens van de percelen. 

Opgravingen

Eind 2012 zijn opgravingen op het bouwterrein van het complex van start gegaan. De regie ligt bij Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden. Er zijn al fundamenten van diverse huizen opgegraven. Met deze opgraving wordt de bouw- en bewoningsgeschiedenis van vrijwel het hele bouwblok nauwkeurig in kaart gebracht.

Oude machine in oude Nobel-complex
Oude machine in oude Nobel-complex
Gebroeders De Nobel
Poster Gebroeders De Nobel

Exploitant

Impressie van de foyer

Gebr. De Nobel (voorheen het LVC) was jarenlang de exploitant van het muziekcentrum op de Breestraat 66. Door de ontwikkelingen van de Aalmarkt gaat het LVC verhuizen. Ze verhuizen naar het nieuwe muziekcentrum. Sinds 2010 bereiden zij zich voor op de exploitatie van muziekcentrum De Nobel. Ook is het LVC betrokken bij bij de voorbereidingen van de bouw en inrichting van het pand.

Een nieuw gebouw leidt tot meer kosten, ambities in de programmering en meer financiële risico’s. Daarom was een professionaliseringsslag van de oude organisatie gewenst. Uit de externe toetsing bleek dat het LVC (tegenwoordig Gebr. De Nobel) in staat is om het muziekcentrum te gaan exploiteren.