Verkeerssysteem Schipholweg-Oost getest

2 november 2023

Op dit moment wordt er hard gewerkt op één van de drukste wegen in Leiden; de Schipholweg. Schipholweg-Oost, het deel vanaf de noordzijde van de Stationspleintunnel tot en met de kruising van de Oegstgeesterweg/Willem de Zwijgerlaan, wordt nu op nieuw ingericht. Met de nieuwe inrichting wordt de doorstroming en de verkeersveiligheid verbeterd.

Vorige week heeft het team Verkeersmanagement van de gemeente Leiden alle verkeerssystemen voor de Schipholweg getest. Dit gebeurde in Amersfoort bij de leverancier Swarco. Daar stond een testopstelling van de verkeersregelautomaten en signaalgevers boven de weg en in de brandweerkazerne. Een verkeersregelautomaat stuurt de verkeerslichten en signaalgevers aan. Een voorbeeld van een signaalgever is het matrixbord dat boven de weg hangen, die weggebruikers informeert over bijvoorbeeld een uitrukkende brandweerauto of een file in de tunnel.

In de fabriek is alle hardware, software, noodstroomvoorziening en de verbinding naar de verkeerscentrale in het stadhuis nauwkeurig getest.

Vooral de onderlinge koppelingen van de verkeerslichten die voor een goede doorstroming van het verkeer en openbaar vervoer moeten zorgen, waren belangrijk om te testen. Dat geldt ook voor de koppeling van de verkeerslichten met de brandweerkazerne en de Stationspleintunnel. De hulpdiensten moeten straks altijd veilig en vlot door kunnen rijden. Bij een calamiteit kunnen vanuit de kazerne straks met één druk op de knop drie kruispunten met verkeerslichten op groen worden gezet en bij file op de Dellaertweg zelfs vier.

Uiteindelijk is de test goed verlopen en zijn de verkeersregelautomaten goedgekeurd om straks in gebruik te nemen. Dit gebeurt volgend jaar als de herinrichting van Schipholweg-Oost klaar is.