Inloopbijeenkomst verkeersproject en stand van zaken vastgoedprojecten

22 april 2025

Op woensdag 19 februari 2025 organiseerde de gemeente een inloopbijeenkomst voor het verkeersproject Willem van der Madeweg -Hoge Rijndijk. Tijdens deze bijeenkomst werd ook de stand van zaken van de vastgoedprojecten Rhijnvreugd gepresenteerd, waaronder de uitbreiding van Verhagen en de woningbouwontwikkeling door Vink.

De gemeente Leiden heeft plannen om de kruising Willem van der Madeweg – Hoge Rijndijk opnieuw in te richten. Tijdens eerdere bijeenkomsten in 2023 over de ontwerpen en het bestemmingsplan Rhijnvreugd is al een schets gepresenteerd. Dit ontwerp is nu verder uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp.

Ontwikkelaar Verhagen presenteerde de plannen voor de toekomstige uitbreiding van het bedrijf met tekeningen en een plattegrond. Ontwikkelaar Vink toonde het definitieve ontwerp van de woningbouwontwikkeling Rhijnvreugd op twee grote panelen. Dit woningbouwplan bestaat uit 75 woningen, en is een mix van grondgebonden koopwoningen, sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Er zijn parkeerplaatsen op eigen terrein volgens het parkeerbeleid van de gemeente. Het bedrijf van Verhagen heeft ruimte nodig en kan zo uitbreiden met een nieuwe bedrijfsgebouw. Het ontwerp is op dit moment nog een voorlopig ontwerp.

Er waren ongeveer 20 tot 25 mensen bij de inloopbijeenkomst. Een aantal aanwezigen stelde vragen over de woningbouw en de uitwerking van de woningen. Ook was er belangstelling voor het project Verhagen. De verbeterde oversteekmogelijkheden voor langzaam verkeer en het voetpad over de tunnelbak werden positief ontvangen. Tegelijkertijd werden zorgen geuit over de snelheid van automobilisten op de Hoge Rijndijk.

Alle vragen werden ter plekke beantwoord. Daarnaast hebben enkele bezoekers opmerkingen en vragen achtergelaten op ingevulde reactiekaarten. Hieronder vindt u een overzicht met deze vragen en de antwoorden daarop.

Verkeersveiligheid kruispunt

Vragen: In de bocht geven automobilisten extra gas. Wat kan daaraan gedaan worden? Kan er een flitspaal worden geplaatst?

Antwoorden:

  • Uit verkeersdata blijkt dat er inderdaad harder wordt gereden dan de toegestane snelheid. Maar zodra automobilisten het kruispunt naderen, verminderen zij hun snelheid.
  • Tussen de kruispunten Fortunaweg en Hoge Rijndijk vindt geen uitwisseling plaats (fiets- en/of voetgangersoversteek). Hierdoor ziet de gemeente geen noodzaak om maatregelen te treffen voor de verkeersveiligheid.
  • Er wordt niet gelijk een flitspaal geplaatst. Flitspalen worden geplaatst door de gemeente in samenwerking met het openbaar ministerie.

Donkere gebouw: de kleur is wel erg aanwezig.

  • De architect heeft bij het ontwerpen van de woningbouwplannen gekozen voor verschillende kleuren, materialen en woningen (verschillende hoogtes en vormen) voor een gevarieerd beeld langs de oude Rijn. Deze verschillen zorgen voor herkenbare panden en blokjes, in plaats van één lange, doorlopende wand.
  • De beleving van materialen en kleuren blijft afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Op de donkere houten gevels zijn ook veel positieve reacties ontvangen, onder meer bij behandeling van het bouwplan in de Commissie Welstand en Monumenten.

Inrit Verhagen op de openbare weg

Vragen: Kan de inrit ruimer vormgegeven worden?. Misschien met een parkeerplaats minder, dan kunnen vrachtwagens makkelijker het terrein inrijden, zonder geparkeerde auto’s te beschadigen.

Antwoord:

  • We gaan kijken of dit nodig is, zodra de inritten/uitritten van Verhagen worden ontworpen. Met draaicirkels worden de vrachtwagenbewegingen nagebootst om te kijken of er voldoende ruimte is. Mocht dit niet zo zijn, dan vergroten we het witte kruis.