Tips voor natuurvriendelijk tuinieren

Gemeente Leiden afbeelding

De gemeente Leiden doet veel voor natuur in de stad.  Ook u kunt een steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen. Onderaan deze pagina kunt u een folder over geveltuinen downloaden. Daarin staat alles over het aanleggen en onderhouden van een geveltuin. Nog meer handige tips om natuurvriendelijk te tuinieren kunt u op deze pagina vinden.

 • Het is een trend om de tuin te betegelen. Maar wist u dat u daardoor ook minder natuur in de tuin zult vinden? Hoe minder verharding, hoe minder regenwater er weg kan zakken in de grond. En als grond niet vochtig genoeg is, zullen gronddieren als wormen en kevertjes er niet te vinden zijn. Vogels eten deze diertjes en zullen dus een andere tuin moeten opzoeken.
 • Haal onkruid zo mogelijk met de hand weg en vermijdt het gebruik van de schoffel. Gebruik handschoenen voor brandnetels.  Overigens is een hoekje brandnetels in de tuin helemaal niet erg: deze plant is namelijk belangrijk als voedselplant voor bepaalde soorten vlinders.
 • Gebruik zoveel mogelijk inheemse soorten, zoals de sneeuwbes en  de hazelaar. Insecten en (dus) vogels vinden dat fijn. 
 • Let op zon en schaduw: zet planten op de juiste plek.
 • Gebruik nooit chemische bestrijdingsmiddelen.
 • Ruim niet teveel bladeren op, maar hark ze naar bepaalde plaatsen. Vooral in de herfst vormen hoopjes bladeren een goede plek voor insecten, muizen, overwinterende egels en vlinders.
 • Gebruik besdragende en bloesemende soorten. Dat is leuk voor vlinders en vogels. Snoei in dat geval pas in het voorjaar, als de bessen op zijn.
 • Snoei alleen in de wintermaanden (en zeker niet in het broedseizoen) en laat een deel van het snoei- en hakhout achter in hoekjes van je tuin. Ruim nooit alles op. Houtstapels of houtrillen zijn goed voor insecten, vogels en egels (schuilplek, winterrustplaats, broedplek).
 • Houd rekening met de toekomstige grootte van planten, struiken en bomen. Plant ze niet te dicht op elkaar. Vul de eerste jaren lege ruimtes eventueel op met één- of tweejarige planten.
 • Het is aantrekkelijk om planten in de tuin te zetten waar veel vlinders op af komen, zoals de vlinderstruik buddleja en de lavendel.
 • Geef planten zo min mogelijk water. Zo ontwikkelen ze een goed wortelstelsel waardoor ze ook minder gevoelig zijn voor ziekten. Maak de grond in de tuin zonodig luchtiger met humus. De bodem houdt dan meer water vast. Pas bodembedekkers toe tussen de andere planten, hierdoor verdampt er minder water en heeft onkruid minder kans.
 • Geef uw tuin een voorjaarsbeurt in plaats van een winterbeurt! De afgestorven delen van vaste planten bieden in de winter allerlei kleine dieren een plek om te overwinteren. Bovendien beschermen ze de planten tegen vorst. Verwijder wel de losse bladeren van het eventuele gazon.

Geen tuin? Maak een geveltuin

Een geveltuin is een tuin tegen de gevel van het huis. Een gelichte stoeptegel met een stokroos of een zonnebloem kan al een geveltuin genoemd worden. Geveltuinen brengen kleur en natuur in een overwegend ‘stenen omgeving’. Je gaat sneller buiten zitten, kinderen kunnen er plezier aan beleven en de buurt wordt er gezelliger van. Kijk voor meer informatie op Geveltuinen.

Downloads: