Home /Over de stad /Natuur en Milieu / Natuur in Leiden

Natuur in Leiden

Natuur in de stad: het lijkt een tegenstelling. Een stad bestaat toch uit gebouwen en wegen? Is daar dan natuur te vinden? Het antwoord is ja. Kijk maar om je heen: de stadsduif op het plein, de stokroos langs de gevel, de egel in de achtertuin, de boom in de straat.

Onmisbaar

Natuur in de stad is niet alleen belangrijk voor de planten en dieren, maar ook voor onszelf. Een groene en gevarieerde omgeving bevordert het welzijn en de gezondheid van bewoners. Je kunt er wandelen, sportief bezig zijn of tot rust komen. En natuur maakt een stad mooier en aantrekkelijker.

Schoon en helder water reinigt zichzelf. Veel en gevarieerd groen reinigt de lucht en vangt stof. Daarnaast bevordert een groene omgeving de waterafvoer bij regen. Bomen en struiken houden de wind tegen, geven verkoeling in de zomer en warmte in de winter.

Een natuurlijke omgeving is vaak een belangrijke voorwaarde voor vestiging van bedrijven en mensen. Ze hebben vaak meer geld over voor een groene omgeving of water voor de deur. Reden genoeg om zuinig te zijn op de natuur.

Natuur in de stad staat in verbinding met de natuur buiten de stad. Het water stroomt en dieren bewegen zich tussen de stad en het buitengebied. Het buitengebied is belangrijk voor de vitaliteit en het voortbestaan van de stadsnatuur. Daarom is het van belang om bij aanleg van wegen en nieuwe bouwprojecten aandacht te schenken aan verbindingszones voor dieren en water.

Natuur en Milieu-educatie

In de gemeente Leiden is  er voor (school)kinderen en volwassenen een groot aanbod aan milieu-en natuureducatie. Onder Producten en diensten / Natuur- en milieueducatie vindt u meer informatie over dit aanbod.

Boekjes over de Leidse stadsnatuur

Over de Leidse stadsnatuur zijn een aantal boekjes verschenen. U kunt ze kopen in de Leidse boekhandels, bij de bezoekerscentra en aan de balie van stadhuis en Stadsbouwhuis.

  • Deel 7: Voor elk wat wil(d)s (2011) In dit deel staat biodiversiteit centraal. Ook wordt over de gemeentegrens gekeken. Biodiversiteit trekt zich immers niets aan van kunstmatige grenzen. In dit boekje vertellen professionals en gepassioneerde vrijwilligers en liefhebbers in hun eigen woorden wat de natuur voor ze betekent en hoe ze er mee leven. Ook staat het vol met tips waarmee je met betrekkelijk simpele middelen kan bijdragen aan meer biodiversiteit in de stad. Het boekje is gratis af te halen bij de balies van het stadhuis en het Stadsbouwhuis.
  • Leidse Longen, over bomen in de stad . Stadsbomen staan centraal in dit deel uit deze serie over stadsnatuur. Een stadsboom moet opgewassen zijn tegen de vele nukken van de stad en haar inwoners. Want een boom in een stedelijke omgeving is kwetsbaar. Toch staan er in Leiden ruim 37.000 bomen! Prijs €9,95.

  • Leiden buiten de perken: staat vol met informatie en tips voor bewoners van Leiden om de stad nog groener en kleurrijker te maken. Dit maakt mensen enthousiast om een boomspiegel te beplanten, een geveltuin aan te leggen of een stuk openbaar groen op te fleuren. Het is gratis te verkrijgen bij de balies van het stadhuis, Stadsbouwhuis en Admiraal Banckertweg.

  • Leiden lekker wild:gaat over de Leidse stadsnatuur. De verschillende natuurtypen worden beschreven en de planten en dieren die hier voorkomen. Het boekje geeft leuke beschrijvingen van planten en dieren die je in Leiden tegen kunt komen. Om het herkennen van de planten en dieren makkelijker te maken zijn er veel kleurenfoto's in het boekje te vinden. Prijs € 5,00.

  • Turkse tortels en Spaanse ruiters: planten en dieren in Leidse parken. Niet alleen mensen maken gebruik van de Leidse parken, ook planten en dieren voelen zich er goed thuis. 'Turkse tortels en Spaanse ruiters, planten en dieren in Leidse parken' is een boekje over de planten en dieren in elf Leidse parken. Polderpark Cronesteyn en de Leidse Hout worden besproken, maar ook kleinere parken zoals het Roomburgpark of de charmante Begraafplaats Groenesteeg. Prijs € 5,00.

  • Op bezoek bij huismus en muurbloem: stadsnatuurwandelingen door Leiden. Hierin staan zes stadsnatuurwandelingen door Leiden. De aandacht ligt nu eens niet bij de rijke Leidse cultuur, maar bij de natuur die je onderweg kunt tegenkomen. Er zijn wandelingen door het centrum en wandelingen vanuit het centrum naar Cronesteyn, naar de Kagerplassen en door de landgoederen in het westen van de stad. Als u alleen de kaart en routebeschrijving wilt hebben, kunt u kijken onder wandelen in Leiden. Prijs € 9,95.