Home /Ondernemen / Heeft u al eHerkenning?
eHerkenning

eHerkenning voor bedrijven

eHerkenning is een ‘digitale identificatie’ voor uw bedrijf. Met eHerkenning kunt u online zaken doen met verschillende overheden. Dankzij eHerkenning hoeft u zich voor de meeste zaken dus niet meer aan een balie te melden! Handig, en het bespaart een hoop tijd. Zoals burgers zich identificeren met DigiD, zo kunnen zakelijke afnemers zich identificeren met eHerkenning.

Wat zijn de voordelen van eHerkenning

  • Makkelijk: u vraagt e-Herkenning eenmalig aan waarna u waar en wanneer u wilt producten online kunt aanvragen. Dit bespaart ook veel ‘papierwerk’.
  • Tijdbesparend: uw organisatiegegevens worden na de eerste aanvraag automatisch in elk nieuw formulier ingevuld. U hoeft dus alleen de aanvullende gegevens in te vullen voor het aanvragen van een product.

  • Betrouwbaar: dankzij de eHerkenning weet u met wie u zaken doet

Meer informatie over eHerkenning

Meer informatie over eHerkenning vindt u op www.eherkenning.nl

Veelgestelde vragen over eHerkenning

Toon alles / Verberg alles

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is de opvolger van DigiD voor bedrijven. U kunt uzelf als contactpersoon van uw bedrijf met eHerkenning digitaal identificeren wanneer u elektronisch zaken doet met (overheids-)organisaties. Zo kunt u eenvoudig en betrouwbaar gegevens uitwisselen.

Wat heb ik nodig op een eHerkenningsmiddel aan te vragen?

Om eHerkenning aan te vragen heeft u een KvK-nummer nodig (+ het vestigingsnummer, als u dat heeft).

Waar kan ik eHerkenning aanvragen?

U kunt uw eHerkenningsmiddel aanvragen via http://www.eherkenning.nl/aanvragen/. Hier kunt u uw keuze voor een aanbieder en betrouwbaarheidsniveau maken.

Wat zijn betrouwbaarheidsniveaus?

Wanneer u eHerkenning gaat aanvragen kunt u de keuze maken uit verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Een betrouwbaarheidsniveau geeft de mate van zekerheid aan dat de juiste persoon over het gebruikte middel beschikt in combinatie met de mate van zekerheid dat de gebruiker daadwerkelijk namens het bedrijf mag optreden en voor die specifieke dienst. De overheidsdienstverlener die een dienst aanbiedt, bepaalt zelf op basis van een risicoanalyse welk betrouwbaarheidsniveau vereist is voor elke specifieke dienst. Voor eenvoudige transacties volstaat betrouwbaarheidsniveau 1, voor diensten met bijvoorbeeld een frauderisico zal een hogere betrouwbaarheid vereist zijn zoals niveau 4.

Welk betrouwbaarheidsniveau heb ik nodig bij de gemeente Leiden?

Bij de gemeente Leiden heeft u minimaal niveau EH-1 nodig om digitale aanvragen te kunnen doen.

Wat zijn de voordelen van eHerkenning?
  • Gemakkelijker: De aanvraag wordt volledig digitaal afgewikkeld: u kunt waar en wanneer u wilt uw productaanvragen doen bij alle aangesloten overheden;
  • Tijdbesparend: Uw organisatiegegevens worden na de eerste aanvraag automatisch in elk nieuw formulier geplaatst. U hoeft dus alleen de aanvullende gegevens in te vullen voor het aanvragen van het product.
  • Goedkoper: Digitale aanvragen kunnen u veel papierwerk besparen. Naast het verminderen van het aantal baliebezoeken kan dit kostenbesparend werken.
Waarom moet mijn bedrijf meedoen?

eHerkenning is nieuw en verspreidt zich snel. Steeds meer overheden sluiten aan en bieden via eHerkenning producten digitaal aan. De gemeente Leiden is altijd op zoek naar initiatieven voor het digitaliseren van producten. Wij willen u dan ook de gelegenheid geven hierin mee te denken.

Welke producten biedt de gemeente Leiden aan via eHerkenning?

Met uw eHerkenningsaccount kunt u bij de gemeente Leiden àl uw overheidszaken  direct digitaal regelen. Al onze online producten en diensten voor bedrijven kunt u nu al via eHerkenning bij ons bestellen. Veel van deze producten kunt u ook direct online betalen via Ideal of via creditcard.

Krijg ik mijn vergunning nu sneller?

Een digitale aanvraag ontvangen wij direct nadat u deze verzonden heeft. Hierdoor kunnen wij uw aanvraag ook direct in behandeling nemen. U krijgt uw vergunning dus veel sneller dan wanneer u deze op de oude manier zou aanvragen. Hoeveel sneller is natuurlijk afhankelijk van het soort vergunning. Maar bij veel vergunningen is de behandeltermijn bijvoorbeeld nu slechts 2 werkdagen.

Kan iedereen binnen mijn organisatie het eHerkenningsmiddel gebruiken?

Uw eHerkenningsmiddel is een persoonsgebonden account. De persoon die het middel aanvraagt wordt als contactpersoon gezien van de organisatie. Het is wel mogelijk om meerdere contactpersonen per organisatie te hebben. Deze vragen dan wel een eigen eHerkenningsmiddel aan. Dit is noodzakelijk wegens privacy technische redenen.

Waar kan ik nog meer terecht met mijn eHerkenningsmiddel?

Overheidsdiensten die ook gebruik maken van eHerkenning zijn onder andere: OPTA, Kiwa, het ondernemersplatsform, Omgevingsloket online, Agentschap NL, Ministerie van Economische Zaken (DR-Loket), de gemeente Zoetermeer en de gemeente Rotterdam. Voor een volledig overzicht van alle aanbieders gaat u naar www.eherkenning.nl/bedrijven/eherkenning-voor-bedrijven/wie-gebruiken-het.

Waarom zijn er kosten verbonden aan eHerkenning?

U betaalt voor de diensten van uw eHerkenningsaanbieder. Zij beheren het afsprakenstelsel voor u dat aan eHerkenning verbonden is. Het is dan ook deze partij die uw eHerkenningsmiddel beheert. Bent u uw wachtwoord kwijt of werkt uw account niet, dan is dit de partij die u verder kan helpen.