Home / Nieuwsitem

dinsdag, 17 oktober 2017
Groenesteeg

Groen in de steeg - foto: Buro JP

De gemeente introduceert een nieuwe aanpak voor het onderhoud van de leefomgeving. Uitgangspunt is dat de basis – straten, stoepen, groen en speelplekken - op orde is. Overbodig straatmeubilair wordt weggehaald. Zo ontstaat ruimte voor initiatieven van bewoners zelf, zoals de diverse groene initiatieven in de Groenesteeg.

“Lange tijd terug, toen dit stukje Groenesteeg autovrij werd, startte onze buurvrouw Thil met bloempotten en geveltuintjes. Gaandeweg heeft ze ook anderen besmet met haar groene vingers. Ik woon hier nu zo’n vijftien jaar, en heb het steeds groener zien worden”, vertelt Jessica Zwartjes. “De meesten van ons hebben geen tuin, dus hebben we hier een gemeenschappelijke tuin gemaakt waar we graag samen zitten.”

Buren en buitenlui

Haar overbuurvrouw Marnie van Eek valt haar bij: “Bij de eerste zonnestraal zitten we al buiten. We voelen ons betrokken bij elkaar en bij het groen. Toen een zomerse storm de prachtig bloeiende Amerikaanse sering verderop beschadigde, sloegen alle buren de handen ineen om de boom te redden.” Naast tijd en aandacht is de nodige kennis van groen onmisbaar. Jessica is tuinder: “Het is goed om te weten of een plant giftig is, zeker als er kleine kinderen in de buurt spelen. Welke planten doen het goed in de schaduw of juist in volle zon? En we kunnen altijd Thil om advies vragen.”

Zelf aan de slag?

Mist u zelf groene vingers of kennis maar wilt u wel aan de slag? De onderhoudscoach van de gemeente kan u helpen. U kunt hem ontmoeten op de eerstvolgende wijkavond van ‘Samen aan de slag’ op maandag 23 oktober. Deze is speciaal voor bewoners van het stationsgebied, de noordelijke binnenstad en de Zeeheldenbuurt. Kijk voor meer info en de aanmeldingsknop op www.leiden.nl/aandeslag.

Plaats op: