Home / Nieuwsitem

De Waag opent haar deuren!

donderdag, 2 juli 2015

Na jaren van planvorming, verbouwing en restauratiewerkzaamheden zal De Waag aan de Aalmarkt op donderdag 9 juli haar deuren openen.

Het wordt een huiskamer voor de Leidenaren, waar men zowel van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht kan.

Ooit was het een bruisend middelpunt van de handel in Leiden, maar de statige Leidse Waag werd eigenlijk nog maar nauwelijks gebruikt. Tijd om daar verandering in te brengen, vond de gemeente Leiden en er werd een samenwerkingsverband aangegaan met horeca-onderneming Debuut, de onderneming achter verschillende horecazaken in Nederland.
Aan het gebouw mocht niet veel veranderd worden, maar het rijksmonument is van binnen verbouwd tot een knusse ruimte met warm licht en dito inrichting. Omdat het niet mogelijk bleek om een keuken in het gebouw aan te leggen, is achter de hoge, gewelfde zaal van de Boterhal een aanbouw verrezen. In deze glazen constructie is onder meer een grote open keuken gevestigd met een eigen ingang aan de Mandenmakerssteeg.
Het terras van de Waag wordt in de zomer van 2016 uitgebreid met het monumentale Waaghoofd , dat plaats biedt aan ruim 150 gasten. Om dit te realiseren komt de Catharinabrug, vervanging van de Waaghoofdbrug, uit op de nieuwe Catharinasteeg.

Cultuur is ook in de nieuwe opzet een onderdeel van de Waag. De Waag moet het middelpunt van Leiden worden dat voor iedereen toegankelijk is. Daarom is er een culturele agenda opgesteld zodat de Waag aansluit met de grote diversiteit aan evenementen in de stad zoals OPEN, Jazz- en filmfestival en de Open Monumentendag.  De Waag blijft ook in de toekomst het decor van de uitreiking van Haring en Wittebrood op 3 oktober en eind november wordt de Waag omgedoopt tot het Huis van Sinterklaas.


Plaats op: