Waterspeellocaties: warm weer en waarschuwing

De afgelopen weken was het regelmatig zonnig en warm in Leiden. Heerlijk om dan te spelen in en rond het verkoelende water van de waterspeellocaties zoals in Cronesteyn en de Stevenshof. Maar de warme temperaturen kunnen ook leiden tot blauwalg en andere ongezonde stoffen in het water. Let daarom goed op eventuele waarschuwingsborden bij de waterspeellocaties. Momenteel is de waterspeelplaats bij het Hooghkamerpark gesloten.  

 Leiden kent vijf waterspeellocaties: in de Tuin van Noord, Hooghkamerpark, Stevenshof, Nachtegaallaan en Polderpark Cronesteyn. Om deze waterspeellocaties schoon en veilig te houden, maakt de gemeente in de zomerperiode twee keer per week schoon. Om de week wordt de kwaliteit van het water onderzocht, onder andere op blauwalg, poelslak en ecoli. Deze kunnen huidirritatie en ziekte veroorzaken. Zodra ongezonde stoffen worden geconstateerd, plaatst de gemeente waarschuwingsborden ter plekke. Spelen in het water wordt dan afgeraden.  

Zwemwaterlocatie

Zwemmen in natuurwater is niet toegestaan in Leiden. Sloten en singels worden daarom niet actief onderzocht op waterkwaliteit. Uitzondering is de waterspeellocatie in Polderpark Cronesteyn. De kwaliteit van het zwemwater wordt door de Provincie Zuid-Holland gemonitord. Dit geldt ook voor ander natuurzwemwater, zoals ’t Joppe en Valkenburgse Meer. Op www.zwemwater.nl staan de locaties vermeld. 

Hooghkamerpark gesloten

Bij de waterspeellocatie in het Hooghkamerpark staan momenteel waarschuwingsborden. In het water is de ecoli-bacterie geconstateerd. Daar kun je ziek van worden, dus spelen in het water is onverstandig. Zodra de waterkwaliteit weer in orde is, worden de waarschuwingsborden weggehaald. De overige waterspeelplaatsen zijn wel in orde. 

Beter zwemwater

De gemeente heeft de afgelopen jaren al diverse verbeteringen aangebracht bij de waterspeellocaties zoals pompen voor extra doorstroming en filters. Het blijft natuurlijk natuurwater; dat betekent dat het niet altijd lukt om bij warme temperaturen het water schoon genoeg te houden. Wilt u verzekerd zijn van schoon zwemwater? Bezoek dan een van de Leidse zwembaden.