Waarschuwingen zwemwater en waterspeelplaatsen

Met dit warme weer is het heerlijk om de verkoeling van het water op te zoeken. Bijvoorbeeld in een van de Leidse waterspeelplaatsen of in ander gecontroleerd zwemwater. Maar let op: de hoge temperaturen kunnen ook leiden tot blauwalg en andere ongezonde stoffen in het water. Hou daarom goed in de gaten of er waarschuwingsborden bij de waterspeellocaties en andere zwemwateren staan. Wie bij een negatief advies toch gaat zwemmen, loopt kans op huidirritatie, diarree of misselijkheid.

Advies waterspeelplaatsen

In zwemspeelplaats Cronesteyn en de waterspeeltuin Nachtegaallaan is zwemmen op dit moment niet verantwoord.

De andere Leidse waterspeelplaatsen zijn op dit moment wél veilig om in te zwemmen. Hou per dag in de gaten of dit misschien verandert.

Waarschuwingen andere zwemplekken

Ook voor andere zwemplekken in Leiden en omstreken gelden waarschuwingen. Zwemmen wordt afgeraden in delen van de Kagerplassen, Vlietland, de Klinkenbergerplas, het Braassemermeer, de Nieuwkoopse Plassen, de Zegerplas en het Oosterduinsemeer in Noordwijkerhout, vanwege de toegenomen concentratie bacteriën of blauwalg.

Op www.zwemwater.nl kunt u kijken hoe het ervoor staat met de kwaliteit van het natuurzwemwater dat gecontroleerd wordt.

Pas ook op bij water dat niet gecontroleerd wordt

Het meeste openbare water in Leiden (en in de rest van Nederland) wordt overigens niet op blauwalg en andere ongezonde stoffen gecontroleerd. De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), verantwoordelijk voor de zwemwatercontroles in onze regio, raadt het af om op zulk soort plekken, zoals in de Leidse grachten, kanalen en de Langeraarse Plassen, te zwemmen.

Karin Croes van de ODMH zegt daarover in het Leidsch Dagblad: “Het is nu zo ongelofelijk warm, ga daarom niet het water in als je het zelf niet vertrouwt, bijvoorbeeld als je een groene zweem op het wateroppervlak ziet liggen of dode dieren ziet drijven."

Altijd schoon

Wilt u verzekerd zijn van schoon zwemwater? Bezoek dan een van de Leidse zwembaden.