Stadhuisbrand 12 februari 1929

Deze week is het 90 jaar geleden dat het Leidse stadhuis volledig afbrandde. Op de gevel uit 1574 na is er niets overgebleven van het 16e eeuwse bouwwerk. Het vuur sloeg over vanuit een kachel die aan het eind van de dag flink was opgestookt, zodat het de volgende dag nog enigszins uit te houden zou zijn. Het was namelijk erg koud in februari 1929.

Nadat een bewaker laat in de nacht van 12 februari alarm had geslagen en de brandweer op volle sterkte het vuur probeerde te bedwingen, werd het al snel duidelijk dat het stadhuis niet meer te redden was. Door de temperaturen tussen de -15 en -18 graden veranderde de overblijfselen in een spookachtig ijspaleis. Het blussen hield uiteindelijk vier dagen aan.

Archieven

“Een ramp voor Leiden en voor geheel ons land”, kopte het Leidsch Dagblad de volgende dag. Directeur Gemeentewerken riep iedereen op om ‘allen die over kaarten, bestekken en teekeningen’ beschikten deze in te sturen ‘ten behoeve van de reconstructie van het door de brand vernield archief’...

Vandaag de dag is er online veel terug te vinden over de brand. Ook op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken. En dan vooral veel foto’s, want hoe rampzalig het ook was, het was wel een fotogenieke ramp.

Kijk op de site van Erfgoed Leiden en Omstreken voor meer beelden en archiefstukken.