Racisme, Leiden Praat! Met jonge mensen

Leiden is van iedereen. Racisme en discriminatie horen in onze stad niet thuis. Gemeente Leiden roept daarom Leiden Praat in het leven: gesprekken over hoe we Leiden fijner, beter en écht voor iedereen veilig, eerlijk en gelijk kunnen maken. Deze gesprekken gaan over discriminatie op basis van culturele achtergrond, religie en huidskleur (racisme).

Racisme, Leiden Praat heeft dit jaar drie edities. Eén met jongeren en jonge mensen (12 tot 30 jaar), één met mensen van alle leeftijden en één over hoe we de diversiteit in culturele achtergronden in de Leidse sport en cultuur kunnen verhogen. Op woensdag 8 gaan we met jonge mensen in gesprek over racisme.

Waarom?

Maar liefst 80% van de Leidenaren zegt dat in onze stad gediscrimineerd wordt, vooral op basis van huidskleur (racisme). Van ons Leidenaren is 14% de afgelopen twaalf maanden gediscrimineerd vanwege zijn of haar afkomst of huidskleur (bron: Stadsenquête 2021). Uit die vragenlijst bleek ook dat dit percentage sinds 2013 niet is veranderd. Hier wil de gemeente iets aan doen. Daarom schrijven we, met jullie ideeën en ervaringen, een plan om racisme aan te pakken. In 2023 gaan we met dit plan aan de slag.

Voor wie?

Deze editie is voor alle jonge mensen van 12 tot 30 jaar. Maar ook als je iets jonger of ouder bent, ben je van harte welkom. Jouw mening is heel belangrijk voor ons. Het maakt niet uit of je op school zit, studeert, werkt of niet.

Wanneer?

Woensdag 8 juni van 12.00 tot 14.00 uur. Je bent welkom vanaf 11.45 uur.

Waar?

LLokaal, mboRijnland (Leiden, Lammenschans)
Je vindt LLokaal op de begane grond op het Bétaplein 18 in Leiden.

11.45 uur De deuren gaan open.

12.00 uur Welkom door presentator Levi Ommen.

12.15 uur Quiz: wat moeten we in Leiden als eerste aanpakken als het gaat om racisme?

12.30 Lunch. Wij zorgen dat er voor iedereen eten en drinken is.

13.00 Aan het werk! In groepjes bespreken we de belangrijkste onderwerpen.

13.45 Afspraken maken. Hoe gaan we nu verder?

14:00 einde

Toegankelijkheid

De locatie is rolstoeltoegankelijk via een rolstoeltoegankelijke ingang. Er staan studenten klaar die je kunnen begeleiden naar deze ingang. Heb je andere hulp nodig? Geef dat aan in het aanmeldformulier.

Aanmelden

Je hoeft je niet aan te melden, maar we vinden het wel fijn. Dan weten we namelijk hoeveel broodjes we nodig hebben en zorgen we dat er voor iedereen plek is.

Ben je een docent die graag met leerlingen of studenten komt? Neem dan even contact op (zie hieronder).

Vul dan ons contactformulier in of WhatsApp of bel 14071.

Dit event is mede mogelijk gemaakt door mboRijnland, Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden en veel middelbare scholen in Leiden.