Opschoning verkeersborden in de stad

Onze stad kent zo’n 13.000 verkeersborden. Voor regulier onderhoud worden deze borden schoongemaakt en gerepareerd. De borden zijn van duurzaam materiaal en gaan best lang mee. Maar eens in de zoveel tijd moeten ze aangepast of vervangen. Een goed moment om te kijken of er ook verkeerborden weg kunnen. 

Aanpak per wijk

Na de opschoonactie in de centrum een aantal jaar geleden zijn nu eerst de Merenwijk en Leiden-Noord aan de beurt. Begin 2020 is de klus hier klaar. Dan volgen andere wijken. In totaal worden zo’n 800 borden vervangen. Ongeveer 100 borden zijn overbodig en worden weggehaald. Verwijderde borden worden als het kan opgeknapt en opnieuw gebruikt. Straatnaamborden en bewegwijzeringborden vallen buiten de actie. De opschoonactie in de wijken is over vijf jaar klaar.  

Proef met bamboe

Begin volgend jaar wordt ook een proef gestart met nieuwe materialen voor verkeersborden, waaronder bamboe en gerecycled kunststof. Dat gebeurt op kleine schaal: de straat moet nog worden gekozen. Op basis van de ervaringen wordt besloten welke materialen in de toekomst worden gebruikt bij de vervanging van verkeersborden.