Muziek vanaf de toren van het stadhuis

Op woensdag 23 maart speelt het carillon van het stadhuis voor het eerst weer. Na een renovatie van ruim 2 jaar, bespeelt de beiaardier voor het eerst weer op het carillon. Na het luiden van de klokken is er kort na 12.00 uur een mini-concert, met als eerste nummer het Leids Volkslied.

Er is een hoop gebeurd om te zorgen dat de muziek ook de komende jaren weer goed klinkt. Nadat 2 jaar geleden vele klokken uit de toren zijn verwijderd om die te restaureren, is het staalwerk waaraan alle klokken van het carillon hangen grotendeels vervangen en daar waar nodig hersteld. Alle klokken zijn nagekeken en inmiddels weer terug op hun plek gehangen. Ook alle klepels zijn nagekeken, geslepen en voorzien van een nieuwe laag metaal en opnieuw afgesteld.

Het klavier waarmee het carillon wordt bespeeld is in zijn geheel gerestaureerd. Deze is ook voorzien van en nieuw systeem waarmee een computer het carillon kan bedienen. Het is een pneumatisch systeem dat de toetsen bedient, waardoor vele slaghamers die aan de buitenzijde van de klokken waren gemonteerd konden vervallen en veel gewicht uit de toren is verwijderd. Een nieuwe computer zorgt ervoor dat er geen haperingen meer in de bespeling zit, wat het uiteindelijk ook voor de beiaardier een stuk eenvoudiger maakt.