Goed nieuws voor het openbaar vervoer in Leiden

Leiden zet in op schone vervoersvormen. Lopen en de fiets, maar zeker ook het openbaar vervoer. Goed openbaar vervoer is een belangrijke voorwaarde voor de bouw van flink veel woningen in onze regio. Er komen tot 2040 400.000 mensen bij en ook de werkgelegenheid groeit. Leiden maakt zich hard voor goed openbaar vervoer in onze regio en die inspanningen betalen zich uit!

Leiden is heel blij dat er onlangs door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor onze stad een aantal belangrijke besluiten zijn genomen. Vanaf december 2021 rijden er tussen 06.00 en 10.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur vier treinen per uur naar Utrecht. Onderzocht wordt of dat ook buiten de spits mogelijk is. Knooppunt Leiden Centraal is heel belangrijk voor Leiden. Een plek met veel groeimogelijkheden voor reizen, wonen en werken. Er zijn afspraken gemaakt om van het stationsgebied het visitekaartje van Leiden en omstreken te maken. Een onderdeel daarvan is het verbeteren van de spoorlijn Dordrecht – Leiden.

Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer met de R-netbus heeft alle aandacht. Er wordt hard gewerkt om de HOV van Leiden naar Katwijk-Noordwijk in de volgende dienstregeling op te nemen. De buslijn rijdt dan over de Plesmanlaan in plaats van over de Rijnsburgerweg. Ook studeren we hoe op de lange termijn de HOV naar Zoetermeer uitgebreid kan worden.

Tot slot. Veel mensen komen op de fiets naar het station. Het is fijn dat er extra middelen komen om nieuwe fietsparkeergarages rondom Leiden Centraal te onderzoeken.