Gaat u binnenkort op vakantie? Lees deze tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees de vakantietips en ga ontspannen op reis.

Voorkom stress en hou in het vakantieseizoen rekening met langere wachttijden voor het aanvragen van een reisdocument. Zorg ook dat u uw huis veilig achterlaat en lees wat u moet doen als u met minderjarigen reist.

Reizen met minderjarigen

  • Reist u met uw eigen kind, over wie u niet het gezag hebt? Zorg dan dat u toestemming van de gezaghebbende ouder kunt laten zien.
  • Hebben beide ouders het gezag en gaat een van de ouders met het kind op reis? Dan moet die ouder de toestemming van de andere ouder kunnen aantonen.
  • Gaat u op reis gaat met een minderjarige die niet uw eigen kind is? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming hebt van alle gezaghebbende ouders om met het kind reizen.  

Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer over en kunt u het juiste formulier downloaden om naar het buitenland te kunnen reizen met een minderjarige.

Geldig identiteitsbewijs

Om naar het buitenland te kunnen reizen heeft u een identiteitsbewijs nodig. Dat kan een Nederlandse Identiteitskaart zijn, of een paspoort. Met een Nederlandse Identiteitskaart kunt u alleen landen in Europa bezoeken. Kijk op de website van de Rijksoverheid hoe het precies zit.

Hou rekening met het ‘hoogseizoen’

In de vakantieperiode, grofweg van eind mei tot begin september, kan de wachttijd tussen een afspraak maken en bij de balie terecht kunnen voor de aanvraag flink oplopen. Door drukte bij de balie kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat u aan de beurt bent. Wacht daarom niet te lang met een afspraak maken voor het aanvragen van een nieuw paspoort of een nieuwe Nederlandse identiteitskaart.

Pasfoto

Een pasfoto van een Identiteitsbewijs moet in kleur zijn en voldoen aan strenge pasfoto-eisen!

Verlies of diefstal

Bij verlies of diefstal van uw paspoort kunt u een nieuwe aanvragen bij de gemeente. U vult een vermissingsverklaring in aan de balie. Aangifte doen bij de politie is niet meer nodig. Bij een vermissing kan de normale levertijd van 5 werkdagen niet gegarandeerd worden.

Laat uw huis veilig achter

Zo verkleint u de kans op inbraak:

  • Maak afspraken met uw buren om op elkaars huis te letten tijdens de vakantie.
  • Laat in de avond ook een lamp aan, zodat het lijkt alsof iemand thuis is. Gebruik hiervoor tijd- of schemerschakelaars.
  • Lees meer tips op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Wij wensen u een fijne vakantie!