Gaat u binnenkort op vakantie? Lees deze tips!

Om naar het buitenland te kunnen reizen heeft u een identiteitsbewijs nodig. Dat kan een Nederlandse Identiteitskaart zijn, of een paspoort.

Met een Nederlandse Identiteitskaart kunt u alleen landen in Europa bezoeken. Kijk op de website van de Rijksoverheid hoe het precies zit.

Reizen met minderjarigen

Reist u met uw eigen kind, over wie u wel of niet het gezag hebt? Zorg dan dat u toestemming van de gezaghebbende ouder(s) kunt laten zien.

  • Gaat u op reis met een minderjarige die niet uw eigen kind is? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming hebt van alle gezaghebbende ouders om met het kind reizen.  
  • Meer informatie en de formulieren die u hier voor kunt gebruiken vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen in het ‘hoogseizoen’

In de vakantieperiode, grofweg van eind mei tot begin september, kan de wachttijd tussen een afspraak maken en bij de balie terecht kunnen voor de aanvraag flink oplopen. Door drukte bij de balie kan het langer dan 5 werkdagen duren voordat u aan de beurt bent. Wacht daarom niet te lang met een afspraak maken voor het aanvragen van een nieuw paspoort of een nieuwe Nederlandse-identiteitskaart.

Pasfoto

Een pasfoto van een Identiteitsbewijs moet in kleur zijn en voldoen aan strenge pasfoto-eisen!

Verlies of diefstal

Bij verlies of diefstal van uw paspoort kunt u een nieuwe aanvragen bij de gemeente. U vult een vermissingsverklaring in aan de balie. Aangifte doen bij de politie is niet meer nodig. Bij een vermissing kan de normale levertijd van 5 werkdagen niet gegarandeerd worden.

Goede reis!