Eikenprocessierups: wat kunt u doen?

In Leiden staan niet veel eiken maar wel voldoende om last te hebben van de eikenprocessierups, met name van eind mei tot eind juni. Hun brandharen worden door de wind verspreid en veroorzaken jeuk, huiduitslag, geïrriteerde ogen en soms moeite met slikken. De gemeentelijke aanpak van de overlast heeft twee pijlers: ecologisch ‘bestrijden’ en nesten wegzuigen.

De eikenprocessievlinder heeft vorig jaar zomer haar eitjes in de toppen van de Leidse eikenbomen achtergelaten. Die zijn halverwege april uitgekomen. De rupsen zoeken ’s nachts naar voedsel en kruipen overdag bij elkaar in een spinsel tegen de stam of dikke boomtak, waar ze later ook verpoppen. De rupsen vervellen eerst een aantal keer voordat ze vanaf mei de beruchte brandharen krijgen en verspreiden. Begin juli begint het verpoppen en verdwijnen de haren ook weer.

Aanpak: ecologisch en professioneel

Om de overlast te beperken zet Leiden de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in: mezen, sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen. Door ecologisch beheer en broedlocaties voor mezen stimuleren we deze natuurlijke vijanden. Maar deze ecologische bestrijding is niet genoeg, dus zijn in Leiden twee gespecialiseerde bedrijven die de nesten verwijderen. Zij doen dit op basis van waarneming én van meldingen die binnenkomen bij de gemeente.

Meld het bij de gemeente

Ervaart u overlast van de eikenprocessierups, en bevindt het nest zich in uw tuin? Ga niet zelf aan de slag met lijmstrips of folie. Het helpt niet en is bovendien schadelijk voor andere dieren. Neem voor de bestrijding contact op met een gespecialiseerd bedrijf.

Staat de eik met het nest in de openbare ruimte? Meld het bij de gemeente, via www.leiden.nl/melding. Of bel 14071. Geef bij uw melding zo precies mogelijk de locatie van de boom aan. Voeg bijvoorbeeld een foto van de omgeving toe en vermeld het dichtstbijzijnde adres. Na een melding wordt het nest binnen maximaal vijf werkdagen verwijderd. Op plekken waar veel mensen komen zoals speellocaties, winkelcentra, scholen en hoofdfietsroutes wordt het nest binnen twee werkdagen weggehaald. Op locaties waar in de regel geen mensen komen, doet de gemeente niets.