Brief aan de Leidenaren van burgemeester Lenferink

Beste Leidenaren,

Vandaag is een bijzondere dag. We herdenken vandaag het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden én we vieren dat we al zolang in vrijheid kunnen leven. Onder normale omstandigheden vieren wij Bevrijdingsdag met een feestelijk programma met veel muziek, een braderie en veel buitenactiviteiten. Maar iedereen zal begrijpen dat dit door de Corona-maatregelen niet op de gebruikelijke manier kan doorgaan. Ook de herdenking gisteren hebben we anders dan voorgaande jaren, maar toch mét elkaar beleefd.

Gelukkig zijn er ook veel manieren om vandaag  de vrijheid te vieren. Kijk ter inspiratie maar eens op de verschillende links hieronder. Want zeker in deze tijd waarin velen van u het moeilijk hebben, bijvoorbeeld omdat er geen bezoek van familie komt, is het goed dat we blijven stilstaan bij de bevrijding van ons land. Want vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Wij zijn samen verantwoordelijk om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Er is bijvoorbeeld een hele mooie virtuele kaart van Leiden gemaakt met daarop 50 Verhalen achter Leidse gevels, die vertellen wat er in die huizen in de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Ook kun je lezen waar er bommen vielen, waar het verzet zat, of hoe een 8-jarig Leids jongetje de Tweede Wereldoorlog beleefde.

Wij ervaren door de Corana-crisis misschien een heel klein beetje hoe het is als je je dagelijkse leven opeens moet aanpassen, maar dat is toch heel wat anders dan wat onze ouders, opa’s en oma’s en overgrootouders in de oorlog hebben meegemaakt. Er is vandaag dus echt veel te vieren.

Laten we er daarom thuis met elkaar een mooie dag van maken.

Hang de vlag uit!

Ik wens jullie een hele fijne 5 mei.

Henri Lenferink
Burgemeester van Leiden