Binnenkort op vakantie? Lees deze tips

Wijs op Reis

Gaat u op vakantie? Ga dan wijs op reis. Voorkom vervelende verrassingen en check voor vertrek het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. U kunt ook de Reisapp van Buitenlandse Zaken downloaden. U weet dan wat de actuele situatie ter plaatse is en wat de in dat land geldende regels zijn. Houdt u waar ook ter wereld altijd aan de basisregels: Klachten? Blijf thuis en laat u testen, houd afstand, vermijd drukte en was vaak uw handen. Als de lokale regels op uw vakantiebestemming strenger zijn, dan gelden deze. Kijk meer informatie op Wijs op Reis.

Tijdig aanvragen paspoort of identiteitskaart

Gaat u binnenkort op vakantie? Als u naar het buitenland reist, heeft u een geldig identiteitsbewijs nodig. Dat kan een Nederlandse Identiteitskaart (alleen in Europa geldig) of een paspoort zijn. In de vakantieperiode (tot begin september) kan het langer dan een week duren voordat u op het Stadskantoor langs kunt komen. Wacht daarom niet te lang met het maken van een afspraak voor het aanvragen van een nieuw paspoort of een nieuwe Nederlandse identiteitskaart.

Reizen met minderjarigen

Gaat u binnenkort alleen op reis naar het buitenland met een minderjarig kind? Bij een grenscontrole moet u aan kunnen tonen dat u toestemming heeft van de andere ouder. U heeft ook toestemming nodig als u reist met een minderjarige die niet uw kind is. Op de website van de Rijksoverheid leest u hier meer over en kunt u het juiste formulier downloaden. U kunt ook een internationaal uittreksel aanvragen bij de gemeente. Voor het maken van een afspraak belt u 14 071.