Week van Lezen en Schrijven
Van 8 tot 15 september vragen we extra aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. In Leiden zijn dat naar schatting 11.000 mensen. De kans is dus groot dat iemand in uw omgeving daar ook moeite mee heeft. Op deze pagina leest u hoe u dit kunt herkennen en welke hulp er beschikbaar is.
Herken de signalen
Veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven schamen zich hiervoor. Ze zullen dit niet snel zeggen. Toch kunt u signalen herkennen. Zo kan iemand bijvoorbeeld zeggen: ‘Dat vul ik thuis wel even in’. Of vragen of iemand anders het even kan voorlezen of opschrijven.
Andere signalen kunnen zijn:
- Bijna nooit of nooit iets noteren.
- Geen punten of komma’s gebruiken.
- Geen e-mailadres hebben.
- Moeite hebben met mobiel bankieren.
- Een slecht leesbaar handschrift hebben.
- Vaak of een lange periode werkloos zijn.
- Niet verder groeien in het werk of vaak wisselen van baan.
- Een uur te vroeg of te laat zijn op een afspraak.
- Afspraken missen.
- Negatief praten over schoolervaring.
- Moeite hebben met navigatie.
- Smoesjes gebruiken als ‘bril vergeten zijn’ of ‘zere hand hebben’ als gevraagd wordt iets te lezen of te schrijven.
Wat kan ik doen?
Afhankelijk van wat u ziet, kunt u een vraag stellen om het gesprek te starten. Bijvoorbeeld:
- “Ik vond het ook lastig om dit in te vullen. Is er iets waarbij ik u kan helpen?” Of: “Vind u het lastig om brieven van de gemeente te begrijpen?”
Als u het gesprek bent aangegaan, is het belangrijk iemand door te vragen. Verwacht niet dat diegene daar meteen voor openstaat. Probeer het dan op een ander moment nog eens.
- Vertel iemand dat hij/zij absoluut niet de enige is, en dat hij/zij altijd nog kan leren.
- Vraag wat iemand zou willen leren. Het gaat daarbij niet om wat u kan, maar dat u door lezen en schrijven zelfstandig kunt zijn. Wie beter kan meedoen in het dagelijks leven, krijgt meer zelfvertrouwen.
- Verwijs naar: www.ikwilleren.nl. Een taalhuis, bibliotheek of school in de buurt neemt daarna contact op om de mogelijkheden te bespreken. U kunt ook samen bellen naar het landelijke nummer van Startpunt Ik wil leren: 0800 – 023 44 44.
Vrijwilliger worden?
Wilt u als vrijwilliger anderen helpen om beter Nederlands te leren? Word dan taalvrijwilliger! Bijvoorbeeld bij Gilde Samenspraak Leiden, Ekklesia Leiden, VKC de Spiegeling en BuZz. Meer informatie via: contact@buzzleiden.nl en 06 57 37 04 33 (ook via WhatsApp).
Voorlezen
Om goed te leren lezen en schrijven, is voorlezen heel belangrijk. Kinderen leren op die manier hoe leuk het is om te lezen en het stimuleert tegelijkertijd de taalontwikkeling. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek.