Vernieuwing bibliotheek Nieuwstraat

16 april 2025, 14:23

De gemeente wil de bibliotheek aan de Nieuwstraat vernieuwen. De bibliotheek wordt een moderne, veelzijdige ontmoetingsplek in een duurzaam gebouw. Een veilige en vertrouwde plek in de stad waar mensen met elkaar in contact komen en waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht leeftijd, achtergrond of opleidingsniveau. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om akkoord te gaan met de plannen hiervoor.

Wethouder Yvonne van Delft (Cultuur) benadrukt hoe belangrijk deze vernieuwing is: “We willen van de bibliotheek een tweede thuis maken voor al onze inwoners. Een plek waar je elkaar ontmoet, samen leert en groeit.” Onder het motto “Via collectie naar connectie” wordt de bibliotheek steeds meer een plaats van interactie en samenwerking. “De bibliotheek is niet langer alleen een plek voor boeken, maar een ruimte waar mensen samenkomen om ideeën te delen en elkaar te inspireren,” voegt Van Delft toe. Om te zorgen dat de bibliotheek goed past bij de wensen van bezoekers, hebben BplusC en de gemeente met verschillende groepen gebruikers gepraat.

Ramon (47 jaar), een betrokken Leidenaar die het Taalcafé bezoekt bij BplusC: “Als ik mensen zie… van buiten, die lezen of iets doen… dan denk ik: oké, ik kan ook naar binnen. Dan is het makkelijker om te komen.”

Dit gevoel van welkom en toegankelijkheid staat centraal in het ontwerp van de vernieuwde bibliotheek. Bezoekers komen in een gezellige en uitnodigende omgeving, met een centrale servicebalie en verschillende plekken om te werken of te studeren. Dankzij een duidelijke indeling, herkenbare plekken en goede wegwijzers vinden zij snel en makkelijk de weg.

Lezen & lenen

Als bezoeker vind je straks makkelijk het juiste boek in de duidelijke en actuele collectie, die is ingedeeld op leeftijd. Er is voor ieder wat wils, onder andere voor de jeugd per leeftijdsgroep een eigen wereld van boeken, voorleeshoek of ruimte voor ontvangst en activiteiten met schoolklassen.

“Ik wil niet zoeken op de naam van een schrijver, maar naar ‘dieren in het water’ of ‘sprookjesfiguren’, verhalen waar ik van hou, vindt Mia (10 jaar).

De collectie voor (jong)volwassenen wordt verspreid over de bibliotheek, in groepjes ingedeeld van fictie, non-fictie en meer thematisch. De uitleenapparaten zijn makkelijk te vinden en te gebruiken, met of zonder hulp.

Cultuur en creativiteit

De nieuwe bibliotheek wordt niet alleen een plek om te lezen en lenen, maar ook voor cultuur en creativiteit. In de gemoderniseerde bibliotheek is straks ruimte voor evenementen en tentoonstellingen. Inwoners kunnen hun eigen ideeën en plannen bedenken en presenteren. Leidenaren worden uitgenodigd zelf ‘het podium te pakken’. Er is ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal, het verbeteren van digitale vaardigheden en andere basisvaardigheden. Hier vind je activiteiten van onder andere het Taalhuis, het Informatiepunt Digitale Overheid en toegankelijke ruimtes voor cursussen, lessen en workshops.

Duurzame voorzieningen

De gemeente wil de nieuwe bibliotheek ook duurzaam maken. “We zetten in op een laag energiegebruik en hergebruik van materialen,” legt wethouder Van Delft uit. “Met speciaal glas, goede isolatie en duurzame energiebronnen zoals warmte-koudeopslag en zonnepanelen, willen we het energielabel A behalen. We laten zien dat ook oudere gebouwen duurzaam te vernieuwen zijn en we dragen bij aan de klimaatdoelstellingen. Zo blijft Leiden een fijne plek om te wonen, nu en in de toekomst.”

Uitnodigende ingang

De bibliotheek zit in een historisch gebouwencomplex. Het behoud van de monumentale waarde daarvan is belangrijk. De ingang aan de Nieuwstraat moet uitnodigen en goed passen in het straatbeeld. Daarnaast onderzoekt de gemeente of extra ingangen in de bibliotheek mogelijk zijn aan de Hooglandse Kerkgracht en het Van der Sterrepad. Wethouder Van Delft: “We willen dat de vernieuwde bibliotheek echt onderdeel wordt van de wijk en uitnodigt tot ontmoeting en ontdekking.’’

Openbare fietsenstalling

Om de overlast van geparkeerde fietsen te verminderen, wordt er een openbare, ondergrondse fietsenstalling gemaakt. Deze stalling heeft ongeveer vijfhonderd fietsparkeerplekken en zorgt voor een netter straatbeeld.

Financiering

De gemeenteraad heeft €26,6 miljoen gereserveerd voor de vernieuwing van de bibliotheek. “We vragen de raad om het geld voor de komende fase beschikbaar te stellen, zodat we dit belangrijke project kunnen realiseren,” concludeert Van Delft. De vernieuwde bibliotheek in Leiden belooft een inspirerende en inclusieve ruimte te worden waar iedereen welkom is om te leren, te ontmoeten en te groeien.

De citaten van mensen komen uit gesprekken die we met echte mensen hebben gevoerd. Wel hebben wij hun namen en leeftijden aangepast om rekening te houden met hun privacy.