Herdenking en viering afschaffing slavernij
Maandag 30 juni vond bij het Wereldmuseum Leiden de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied plaats. Er werd stilgestaan bij de pijnlijke geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij en kolonialisme, en de rol van Leidenaren daarbij. Door ook dit deel van onze gezamenlijke geschiedenis onder ogen te zien, ontstaat ruimte voor een gedeelde toekomst.
De gevolgen van het koloniaal- en slavernijverleden werken immers tot op de dag van vandaag door in onze samenleving. Ook in Leiden hebben mensen van kleur soms nog met racisme te maken.
Keti Koti
1 juli was Keti Koti en dit werd op 5 juli in Leiden gevierd. Op Keti Koti vieren we de vrijheid die volgde op de afschaffing van slavernij. Zaterdag 5 juli was een levendig muziekfestival bij het Wereldmuseum. Er was onder andere muziek, een food market en kinderactiviteiten.
Naam opgelegd
In het koloniale verleden hadden tot slaaf gemaakten geen vrije naamkeuze, maar kregen zij een naam opgelegd. Meestal was dit een verwijzing naar de (voormalige) slavenhouder of de plantage waarop zij werkten. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor wie voorouders heeft uit Suriname, het Caraïbisch gebied en Indonesië, maar ook uit andere landen, zoals Brits-Guyana of Zuid-Afrika.
Kosteloos wijzigen
Hebt u voorouders die tot slaaf zijn gemaakt? Dan kunt u ook een achternaam hebben die verwijst naar dit verleden. U kunt deze achternaam kosteloos wijzigen. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina Gebruik achternaam veranderen.