Gemeente Leiden gunt verkoop Kaasmarktschool aan Streetlife
Het Leidse bedrijf Streetlife BV heeft een winnend projectplan ingediend en bod gedaan voor het ontwikkelen van de monumentale Kaasmarktschool tot een gerenoveerde en uitgebreide broedplaats voor kunst en cultuur met woon- en werkateliers. De Kaasmarktschool is het voormalige schoolgebouw uit 1909 van de Protestants Christelijke Schoolvereniging in Leiden aan de Kaasmarkt. Dit prachtige gebouw is sinds 1985 een verzamelgebouw voor kunstenaars. En sinds 2014 een gemeentelijk monument.
De gemeente Leiden heeft de afgelopen periode in samenwerking met de stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt gewerkt aan de voorbereiding voor deze verkoop. Uniek aan dit project is dat de projectvisie van Stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt onderdeel uitmaakt van de verkoop. Dat is zo afgesproken in de gemeenteraad. Begin dit jaar hebben zes partijen plannen ingediend en een bod gedaan op de Kaasmarktschool. Na een uitgebreide verkoop-procedure, waar zowel de gemeente als de Stichting Stadsatelier in de beoordelingscommissie zitting hadden, is de keuze gevallen op het Leidse bedrijf.
Wethouder Yvonne van Delft (Cultuur en Vastgoed): “Ik ben blij dat er een mooi plan ligt voor de monumentale Kaasmarktschool waar Stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt nauw bij betrokken is. Met dit plan van Streetlife wordt een prachtig stuk industrieel erfgoed duurzaam gerenoveerd zodat dit weer een bruisende plek kan worden. Een broedplaats voor kunst en makers.”
Renovatie en uitbreiding
De inschrijving van het winnend projectplan sluit op een goede manier aan op de visie van de Stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt. Het plan bevat een goede invulling van de binnentuin (het oude schoolplein), een groen dakterras en gewenste visuele opening van de gevel aan de Kaasmarkt. Verder heeft Streetlife het voorstel gedaan om naast renovatie ook het pand uit te breiden. Aan de kant van de Koppenhinksteeg en aan de Kaasmarkt-zijde. Hiervoor refereert Streetlife naar uitbreidingsplannen uit 1938 (destijds twee extra klaslokalen) die nooit uitgevoerd zijn. Voor deze uitbreidingsplannen moet een vergunning aangevraagd worden.
Duurzaam
Streetlife heeft veel aandacht besteed aan het verduurzamen van het pand waarbij oog is voor de architectonische en monumentale waarde van het pand. Daarnaast is aangegeven dat met circulaire meubelen de woonwerk-ateliers ingericht worden.
Programma
De Stichting Stadsatelier wordt actief betrokken en is onderdeel van het verdere planvormingsproces over de verdere ontwikkeling van het pand. Streetlife gaat samenwerken met de Stichting Stadsatelier. Wanneer de renovatie en uitbreiding is afgerond zal een programma directeur/ locatiemanager aangesteld worden voor met name de grote en kleine zaal van het Stadsatelier, om zo gezamenlijk de exploitatie en het programma verdere invulling te geven.
Streetlife
Streetlife bestaat uit ongeveer zestig vormgevers, ingenieurs en architecten, die tal van producten voor de openbare ruimte ontwerpen. Milieuvriendelijke en duurzame inrichtingselementen uit de Streetlife Collectie worden in tal van steden toegepast, zoals Londen en Parijs (Olympische Spelen), New York (The Highline) en natuurlijk Leiden (Stationsplein en Singelpark). Streetlife zal de allereerste huurder zijn van een aantal werkateliers (www.streetlife.com).
Streetlife is een bekende partij in Leiden en heeft haar hoofdkantoor in het Wolpakhuis (Herengracht 36). Tijdens de ontwikkeling van het monumentale pakhuis uit 1929 is gestreefd naar het behouden en herstellen van haar monumentale waarde en passende oplossingen te vinden om het toekomstige woonwerkprogramma te huisvesten. Streetlife heeft samen met een investeringsgroep het bod gedaan.
Planning
Streetlife is van plan nog dit jaar te starten met de vergunningsprocedure en eind oktober de asbestsanering uit te voeren. Een belangrijk onderdeel hiervan is het betrekken van de buurt en andere belanghebbenden. De geplande opening van de gerenoveerde school is begin 2027.