11 vernieuwende circulaire plannen beloond met subsidie
Op 2 december presenteerden 11 bedenkers hun circulaire, vernieuwende plannen. Dit deden ze tijdens twee inspirerende bijeenkomsten in de foyer van het Stadhuis. Ze werden allemaal door de beoordelingscommissies beloond met een subsidie om hun idee uit te voeren.
Wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen en Cultuur): “De stad bruist van de circulaire initiatieven. Dat blijkt wel uit de 31 inzendingen die in totaal waren ingediend! In deze hernieuwde subsidieregeling Circulair Herwaarderen hebben ondernemers en bewoners elk een apart subsidiebudget. Zo is er een gelijk speelveld voor deze doelgroepen. De aanvragen zijn erg divers en dragen op verschillende manieren bij aan de circulaire economie in Leiden. Mooi dat het circulaire netwerk met deze nieuwe initiatiefnemers steeds groter wordt.”
En de winnaars zijn…
De beoordelingscommissies hebben voor deze ronde een budget van € 90.000,-. Dat hebben ze en verdeeld over de volgende ideeën.
Ideeën van ondernemers en organisaties
- Green Side Leiden
Papier dat nog maar aan 1 kant is gebruikt, krijgt een tweede leven. In het nieuwe notitieblok kun je de lege kant gebruiken om op te schrijven en de gebruikte zijde zorgt voor een interessante opvulling en voor bewustwording van het gebruik van papier.
- Hout van Jan van Hout
Bomen die werden gekapt aan de Jan van Houtkade worden gebruikt door het Circulair Warenhuis en meubelmaker Hou’t Lokaal om nieuwe producten van te maken. Deze krijgen weer een plek in de wijk. Het plan wordt uitgevoerd in samenwerking met buurtbewoners.
- Afval is geen afval
Leerlingen van Agora Leiden gaan de strijd aan tegen voedselverspilling. Aangestoken door een enthousiaste leraar, leren zij bij de kooklessen hoe je van restproducten nog lekkere gerechten kan maken. Een project met veel invloed, waarbij naast de leerlingen ook de ouders worden betrokken.
- Fewture Materials
Handig, zo’n 3D printer. Maar in de materialen die hierbij gebruikt worden, zitten giftige stoffen. Met gevolgen voor het product én de gezondheid van de gebruikers. Er wordt onderzocht of de materialen waarmee de 3D printers werken, vervangen kunnen worden door biologische materialen.
- Hergebruik van reststromen uit de bakkerij
Leidse Bakkerij Water&Bloem gaat van de reststromen uit de bakkerij weer een ambachtelijke kroket maken. De bakker kan hier zijn vakkennis en grondstofkennis in kwijt.
- Ontspulknul in Leiden
De Ontspulknul helpt mensen om te ontspullen en zorgt ervoor dat de ingeleverde spullen een tweede leven krijgen.
- Circulair afdekmateriaal voor chirurgische ingrepen
Tijdens een operatie in het ziekenhuis wordt de patiënt afgedekt met een doek. Het LUMC gaat onderzoek doen naar een herbruikbare variant, waardoor er veel afval voorkomen kan worden.
- Leef vandaag, groen voor morgen
Zorgcentrum Roomburg wil met haar bewoners en mensen in de dagbesteding aan de slag in het groen. Van het restafval uit de keuken wordt met behulp van een wormenboerderij compost gemaakt. Dit wordt gebruikt voor het kweken van groenten en kruiden, die op hun beurt weer gebruikt worden in de keuken. Niet alleen heel circulair, maar ook een idee dat leidt tot meer onderlinge sociale contacten en een betere gezondheid.
Ideeën van inwoners
- Leiden Leent
Leiden Leent gaat in verschillende Leidse wijken een goed lopend Leids deelplatform opzetten. En wil daarmee een sociale en mooie tegenhanger worden van landelijke platforms als Peerby en Nextdoor.
- Repaircafés Leiden
Samenwerking tussen de Leidse repaircafés leidt al tot het efficiënter gebruik van de materialen en gereedschappen, kennis en kunde van de vrijwilligers én een op elkaar afgestemde planning. Zij gaan nu aan de slag met de vervanging van gereedschappen en het opzetten van een extra repaircafé in de Stevenshof.
- Ontspullen
Inwoners gaan ontspul-challenges organiseren. Op iedere dag van de maand leg je spullen opzij die je niet meer gebruikt: op dag 1 één product; dag 2 twee producten tot op dag 30 dertig producten. Dat levert een heleboel spullen op, die bij elkaar gebracht worden tijdens een bijeenkomst. Met als doel ze een tweede leven te geven.
Nieuwe aanvragen voor Subsidie Herwaarderen
Met de Subsidie Circulair Herwaarderen wil de gemeente bewoners(organisaties), ondernemers(verenigingen) en maatschappelijke organisaties helpen hun circulaire plannen uit te voeren. Dit zijn plannen die verspilling tegengaan en hergebruik aanmoedigen. Samen werken we zo aan een circulair Leiden.
U kunt weer nieuwe aanvragen doen tussen 1 juni en 25 september 2025. Kijk voor meer informatie op de website GagoedExterne link.