Rolstoel, tillift, scoot(er)mobiel

Hebt u een hulpmiddel nodig om u te kunnen verplaatsen? Bijvoorbeeld een rolstoel, scoot(er)mobiel of tillift? Neem dan contact op met het Sociaal wijkteam.

Afhankelijk van uw vraag komt een medewerker bij u langs om te kijken wat uw hulpvraag is. En wat u nodig hebt. Soms vraagt hij of zij ook medisch advies aan.

Is een rolstoel of scootmobiel nodig? Dan bespreekt de medewerker van het Sociaal wijkteam welk type rolstoel of scootmobiel u nodig hebt. En via welke aanbieder u deze kunt krijgen. Bekijk de verschillende aanbieders van hulpmiddelen, en hoe de samenwerking daarmee is.

Voorwaarden

Hebt u tijdelijk een rolstoel nodig? Maak dan gebruik van uitleen. Bijvoorbeeld bij MedipointVegro of Welzorg. Daar kunt u meerdere hulpmiddelen lenen.

Hebt u langdurig een rolstoel nodig? Dan moet u voldoen aan deze voorwaarden:

  • u bent inwoner van Leiden
  • u kunt zich (dagelijks) voornamelijk alleen zittend verplaatsen

Aanvragen

Hebt u een hulpvraag? Stel hem via het online formulier van het Sociaal wijkteam.

Een medewerker van het Sociaal wijkteam neemt dan contact met u op of maakt een afspraak met u.

Wilt of kunt u dit niet online regelen? Bel dan voor een afspraak 14 071 (keuze 2).

Kosten

Krijgt u van de gemeente een rolstoel toegekend? Dan hoeft u daarvoor niet te betalen.

Voor andere hulpmiddelen zoals een scootmobiel vraagt de gemeente wel een eigen bijdrage. Met de eigen bijdrage betaalt u een deel van de kosten van de hulp of de ondersteuning. Dit heet ook wel het ‘abonnementstarief’. Het abonnementstarief is € 20,60 per maand per huishouden. Lees meer hierover op de pagina Eigen bijdrage zorgkosten (abonnementsgeld Wmo).

Hoelang duurt het?

Binnen 8 weken krijgt u het besluit op uw aanvraag. Soms duurt het nemen van een besluit langer. In dat geval ontvangt u hierover bericht.

Onder voorwaarden kunt u ook een sportrolstoel krijgen. Voor een sportrolstoel betaalt u wel het abonnementstarief.

De rolstoel, sportrolstoel of scootmobiel via de gemeente is in bruikleen. U leent de stoel. Deze wordt niet uw eigendom.

Wilt u een eigen rolstoel, sportrolstoel of scootmobiel? Dan kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget. Dat is een geldbedrag waarmee u de rolstoel zelf kunt kiezen en kopen.