Huishoudelijke hulp

Kunt u door ziekte, een beperking of uw leeftijd uw huishouden niet (meer) goed doen? Dan kunt u misschien gebruikmaken van huishoudelijke ondersteuning.

Een hulp komt dan bijvoorbeeld schoonmaken, uw bed opmaken en de afwas doen. Of helpt u om zelf uw huishouden te doen.

Voorwaarden

  • U woont in Leiden.
  • U bent 18 jaar of ouder.

Lukt het u door ziekte, een beperking of uw leeftijd niet (meer) om zelf uw huishouden te doen? Vul het Startformulier van het Sociaal wijkteam in. Een medewerker van het Sociaal wijkteam maakt een afspraak voor een gesprek met u. Dit gesprek gaat over uw vraag en over oplossingen. De medewerker van het Sociaal wijkteam kijkt samen met u naar wat u zelf kunt of waarbij u hulp kunt vragen van familie of vrienden. Blijkt huishoudelijke hulp de beste oplossing? Doe dan een aanvraag.  

Krijgt u huishoudelijke hulp toegewezen? Dan krijgt u deze via aanbieders waarmee de gemeente Leiden een contract heeft.

Regelt u liever zelf uw huishoudelijke hulp? Dat kan via een Persoonsgebonden Budget (PGB).

Wachtlijsten

Door personeelskrapte zijn er wachtlijsten bij de aanbieders van huishoudelijke ondersteuning. Ontstaan er terwijl u wacht echt acute problemen? Neem dan contact met uw aanbieder op.

Aanvragen

Doe uw aanvraag met het online startformulier:

Hebt u al hulp van de Wmo en wilt u gegevens wijzigen? Of wilt u rechtstreeks aanvragen? Dan kunt u dit formulier gebruiken:

Wilt of kunt u dit niet online regelen? Bel dan het Sociaal wijkteam: 14 071 (keuze 2) . Of kom langs bij het Sociaal wijkteam.

Hoelang duurt het?

Binnen 8 weken krijgt u het besluit op uw aanvraag. Soms duurt het nemen van een besluit langer. In dat geval ontvangt u hierover bericht.

Kosten

Voor huishoudelijke hulp vraagt de gemeente een eigen bijdrage. Met de eigen bijdrage betaalt u een deel van de kosten van de hulp of de ondersteuning. Dit heet ook wel het ‘abonnementstarief’. Dit is € 20,60 per maand per huishouden.