Waarom kiest de gemeente Leiden voor een aanbesteding?
De gemeente kiest voor een aanbestedingsprocedure omdat dit de mogelijkheid biedt om een goed contract voor een langere periode te sluiten met uitvoerende partijen in de stad. Zowel de partijen als de gemeente krijgen op deze manier meer mogelijkheden om te sturen op de opgave in de wijken. Afspraken over wat we willen bereiken kunnen beter vastgelegd worden, net als de verantwoordelijkheden die partijen daarin hebben. Ook biedt het aanbestedingstraject meer duidelijkheid, zekerheid en continuïteit voor samenwerkingspartners om hun werk goed te kunnen doen.
De notitie Op weg naar de toekomstige Sterke Sociale Basis (pdf, 213 kb) geeft nader inzicht in de nieuwe werkwijze en de keuze voor een aanbestedingsprocedure.
Wanneer wordt de aanbestedingsprocedure gestart?
De aanbestedingsprocedure van het programma Sterke Sociale Basis is gestart op 18 juli 2019. Op deze dag werden de aanbestedingsdocumenten gepubliceerd met daarin de exacte opdracht waarop partijen zich kunnen inschrijven.
Hoe worden organisaties geïnformeerd over de publicatie van de opdracht en de aanbestedingsprocedure?
De huidige subsidierelaties en overige bekende welzijnspartners in de stad ontvangen bericht van de gemeente Leiden zodra de opdracht wordt gepubliceerd. Geadviseerd wordt om deze webpagina goed in de gaten te houden voor de actuele ontwikkelingen.
Hoe is het aanbestedingstraject georganiseerd?
Het inkoopbeleid voor de gemeente Leiden is geregeld via een gemeenschappelijke regeling onder het Servicepunt71. De aanbesteding voor het programma Sterke Sociale Basis wordt daarom door het Servicepunt71 georganiseerd.
Waar wordt de aanbestedingsopdracht gepubliceerd?
De publicatie van de opdracht vindt plaats door Servicepunt71 en ook de informatie over de aanbestedingsprocedure en afhandeling wordt door het Servicepunt71 bekend gemaakt. Alle geïnteresseerde organisaties kunnen specifieke informatie over de aanbesteding met de daarbij behorende documenten vinden op de website TenderNed, zodra deze is gepubliceerd.
Tot wanneer kunnen partijen zich inschrijven?
Meer informatie over de inschrijving en planning vindt u in het aanbestedingsdocument via de link onder ‘Meer informatie’, rechts bovenaan deze pagina.
Geldt de aanbestedingsprocedure voor alle organisaties in het sociaal domein?
Nee, de aanbestedingsprocedure voor het programma Sterke Sociale Basis geldt alleen voor welzijnsorganisaties die werken met professionele inzet. Vrijwilligersorganisaties kunnen kiezen mee te doen in de aanbestedingsprocedure of om vanaf 1 juli 2020 (ingangsdatum opdracht) via de nieuwe Opdrachtnemer een subsidie aan te vragen voor kalenderjaar 2021.
Wanneer is er sprake van een vrijwilligersorganisatie?
Onder vrijwilligersorganisatie verstaan we die organisatie die in zijn geheel alleen uit vrijwilligers bestaat of niet meer dan 2fte in dienst heeft, waarbij de taken van het personeel in dienst gericht zijn op de coördinatie of ondersteuning van de vrijwilligers.
Hoe kan ik als vrijwilligersorganisatie subsidie aanvragen voor 2020 en 2021?
Als vrijwilligersorganisatie kunt u voor 2020 subsidie aanvragen zoals u gewend bent. De uiterlijke termijn hiervoor is 1 oktober 2019. We vragen vrijwilligersorganisaties inhoudelijk zoveel mogelijk aan te sluiten bij de beschrijving van de opdrachten Sterke Sociale Basis, zodat met de inzet kan worden bijdragen aan de doelen en opgaven in een wijk. Deze beschrijvingen komen na publicatie van de opdracht beschikbaar. Als u hier vragen over heeft, kunt u contact opnemen met uw contactpersoon. Vanaf 1 juli 2020 (ingangsdatum opdracht) kunt u via de nieuwe Opdrachtnemer een subsidie aanvragen voor kalenderjaar 2021.
Op welke manier is de uitvraag aan organisaties opgesteld?
De uitvraag aan organisaties vindt plaats vanuit drie kernopdrachten op basis van de thema’s Opgroeien, Samen meedoen en Basiskracht. Organisaties kunnen apart of gezamenlijk een voorstel indienen voor het uitvoeren van deze opdrachten.
Kan een organisatie op meerdere thema’s inschrijven?
In de uitvraag die binnenkort wordt gepubliceerd staat duidelijk beschreven wat de mogelijkheden voor inschrijving zijn.
Wat is de ingangsdatum van de nieuwe overeenkomsten?
De ingangsdatum voor nieuwe overeenkomsten is naar verwachting 1 juli 2020. De definitieve datum wordt bekend gemaakt bij publicatie van de aanbestedingsopdracht.
Wat gebeurt er in de periode tussen het stopzetten van de oude overeenkomsten (vanaf 1 januari 2020) en de start van de nieuwe overeenkomsten (1 juli 2020)?
De gemeente is momenteel druk bezig met het regelen van de overbruggingsperiode tussen 1 januari en 1 juli. Hiervoor wordt een procedure uitgewerkt die zo min mogelijk belastend is voor de partijen die het betreft, maar tegelijkertijd wel de overbruggingsperiode goed regelt. Het uitgangspunt is een ‘verlenging’ van de huidige afspraken. De betrokken organisaties worden zo spoedig mogelijk via een brief op de hoogte gesteld van de exacte invulling van dit proces.
Vrijwilligersorganisatie? Zie het antwoord op de vraag: Hoe kan ik als vrijwilligersorganisatie subsidie aanvragen voor 2020 en 2021?
Stelt de gemeente middelen of expertise beschikbaar om de huidige welzijnspartners te helpen met de aanbesteding?
De gemeente stelt middelen beschikbaar die u kunnen helpen om tot een goed voorstel te komen. De bedragen en voorwaarden die hieraan verbonden zijn, vindt u in de aanbestedingsdocumenten die medio juli worden gepubliceerd.
Komt er nog een informatiebijeenkomst over de aanbesteding?
Ja, op 10 september, om 15 uur in PLNT, Langegracht 70 is er een informatiebijeenkomst. In de aanbestedingsdocumenten kunt u alle details hierover lezen. Tijdens de bijeenkomst gaan we niet alleen in op inhoud, maar ook op praktische vragen over de procedure
Wie zijn de partijen van wie de subsidie is beëindigd? Met wie kan ik contact leggen als ik een samenwerkingsverband wil aangaan?
Bekijk de lijst van uitvoerders van activiteiten in de Sterke Sociale Basis waarmee de gemeente samenwerkingsafspraken heeft en waarvan de subsidie vanaf 1 januari is beëindigd (pdf, 54 kb).
Daarnaast wordt er op de website een lijst gepubliceerd van alle partijen de aanwezig waren tijdens de themabijeenkomsten van de afgelopen periode. Dit betreft namelijk ook partijen waarmee op dit moment geen samenwerkingsafspraken zijn, maar die wel raken aan de opdracht vanuit de Sterke Sociale Basis en dus interessant kunnen zijn om contact mee te leggen.