Straatnamen

Op deze pagina kunt u zien welke straatnamen er zijn in Leiden, wat de geschiedenis is van de straatnamen in de Leidse binnenstad en hoe u een voorstel kunt doen voor een nieuwe straatnaam.

Kijk in de straatnamenlijst (pdf, 1,84 mb) voor de actuele straatnamen in Leiden.

Nieuwe straatnamen

Wanneer er een nieuwe straat komt in Leiden start de gemeente een procedure voor een nieuwe straatnaam. De Straatnamencommissie doet dan een voorstel en het college van burgemeesters en wethouders stelt de naam vast. Hebt u een idee voor een straatnaam? Geef het door aan de Straatnamencommissie. Hieronder leest u wat de voorwaarden zijn voor nieuwe straatnamen.

Voorwaarden

  • De naam is duidelijk, herkenbaar en niet te lang.
  • De naam is niet in gebruik bij de gemeente en lijkt niet op een bestaande naam. Bekijk de straatnamenlijst (pdf, 1,84 mb).
  • De naam past bij de omgeving. Denk aan thema’s zoals die bijvoorbeeld gebruikt zijn in de Bloemenbuurt of de Burgemeesterswijk.
  • Verwijst de naam naar een persoon? Dan moet deze persoon al enige tijd overleden zijn. Ook moet de persoon bekend zijn bij de bevolking van Leiden.
  • Leden van het Koninklijk Huis mogen bij leven vernoemd worden.

Reageren op een voorstel

U kunt ook reageren op een voorstel van de Straatnamencommissie van de gemeente Leiden. Reageer binnen 2 weken nadat het voorstel is verschenen in de Stadskrant.

Historische toelichting

Veel straatnamen hebben een interessante geschiedenis. In dit overzicht kunt u de achtergrond van de Leidse straatnamen opzoeken. Wilt u reageren, bijvoorbeeld omdat u een aanvulling weet op de achtergrond van de naamgeving van een straat, maak dan gebruik van het contactformulier op deze website.