Rapport 'Stadslogistiek op Koers?' geeft aan dat Leiden op de goede weg is

Onlangs publiceerde milieuorganisatie Natuur & Milieu het rapport 'Stadslogistiek op Koers?'. Dit is een onderzoek naar de invoering van de zero emissiezones voor stadslogistiek bij 40 Nederlandse gemeenten. Leiden komt hierbij als vooruitstrevend uit de bus.

Zo zijn wij één van de 22 gemeenten die een formeel besluit over de zero emissiezone hebben genomen, horen we bij de 16 gemeenten die al hebben aangegeven hoe de zone eruit gaat zien en welke stappen daarvoor ondernomen worden en zijn we één van de zeven gemeenten die een convenant hebben gesloten met het bedrijfsleven en stakeholders. 

Gemeente Leiden is ook uniek in haar koppeling van de laadvisie (elektrisch laden van voertuigen) aan de toekomstige zero emissiezone. Tenslotte behoort gemeente Leiden tot de weinige gemeenten met een wat grotere geplande zero emissiezone om de stadskern heen.

Koplopers

In Leiden is al een aantal koplopers actief met mooie initiatieven waaronder City Hub, CityBarge, MOSS Last Mile Heroes, Logi Connekt, Herendouza en Lessgo. Leiden is duidelijk goed en duurzaam op weg!

Het onderzoek

Het onderzoek 'Stadslogistiek op koers?' richtte zich op de vraag: hoeveel en welke gemeenten hebben een bestuurlijke aankondiging voor een zero-emissiezone stadslogistiek gedaan, conform de afspraken daarover in de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek? En wat betekent dit voor het behalen van de doelstellingen uit het Nederlandse Klimaatakkoord van 2019?

Lees hier het volledige rapport.